Litvániában készülhet Európa legolcsóbb elektromos autója

Közzétéve:
2021-04-10, 13:18

A páncélozott 4x4 terepjárókat gyártó lett Dartz a buszgyártásban tevékenykedő Nikrobbal közösen vág bele a projektbe.

A páncélozott 4x4 terepjárókat gyártó Dartz, valamint a buszgyártásban tevékenykedő Nikrob közös vállalkozásának eredményeként elkészülhet a legolcsóbb elektromos jármű az Európai Unióban. A lett és a litván vállalat koprodukciójaként, Kínából importált alkatrészek felhasználásával Litvániában gyártott Freze Nikrob EV modell gyakorlatilag a Kínában rendkívül népszerű Wuling Hongguang Mini EV másolata. A Dartz állítása szerint sikerült találniuk egy piaci rést, a kis méretű, városi közlekedésre szánt járművek kínálatában.

„A B- és C-szegmensben rengeteg ajánlat áll rendelkezésre, az olcsó és kis méretű városi autók piaca azonban gyakorlatilag üres” – mondta a Dartz egyik szóvivője az Autocar weboldalnak. 

A balti együttműködés elektromos autójához egy 9,2 kWh-s és egy 13,8 kWh-s akkumulátor lesz elérhető. A jármű hátuljában elhelyezett motor 13 kW teljesítményt és 85 Nm nyomatékot produkál. Az autó maximális hatótávolsága elérheti a 200 kilométert. Ez valamivel több, mint amire a kínai piacra gyártott változat képes. A Freze Nikrob tervezett végsebessége 100 km/h.

Dartz

Az alapmodell ára a hírek szerint 9999 euró, átszámítva nagyjából 3,5 millió forint lesz. Ez majdnem 900 ezer forinttal olcsóbb, mint az új Dacia Spring Electric, melyet korábban Európa legolcsóbb elektromos autójának tartottak.

A Freze Nikob modellt márciusban dobták piacra Litvániában. A Dartz komoly keresletre számít, különösen a megosztott közlekedéssel és a szállítással foglalkozó vállalatok részéről. A cég nemrégiben indított el saját autómegosztó szolgáltatását, melynek keretében teljeskörű informatikai, valamint pótalkatrészekre vonatkozó támogatást ígér.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

IM Motors Airo koncepció szemből – látványterv
2021. április 28.
A kínai építésű, önvezető elektromos autó gyártása 2023-ban kezdődhet meg.
Volkswagen ID.4 GTX szemből, menet közben
2021. április 29.
480 kilométeres hatótáv és 6,2 másodperces 0-100-as sprint a VW első sportos EV-jétől.

További hírek