2021. október 29. | 16:22

Kiderült, mennyibe kerül idehaza a bZ4X.

FRISSÍTÉS: A bZ4X elektromos autó magyarországi alapára 18,1 millió forint, a legmagasabb Premiere Edition kivitel pedig 23,2 millió forintról indul.

A vadonatúj bZ4X a Toyota első célirányosan fejlesztett akkumulátoros elektromos autója (BEV). Az SUV – amely 2022 nyarától itthon is kapható lesz – európai premierjét december 2-án tartják, amelyet az online előfoglalási lehetőség követ majd, közölte a japán autógyártó.

A bZ4X az első a sorban, amely a vállalat új, kimondottan akkumulátoros elektromos autóihoz fejlesztett platformjára alapul, az e-TNGA elgondolása alapján. Az akkumulátor teljes mértékben a jármű padlója alatt kapott helyet, ami alacsony súlypontot és kimagasló merevséget biztosít.

Az alacsonyan lévő alsó hűtőrács aktív lamellái tovább mérséklik a légellenállást, ha az akkumulátor hűtése az adott pillanatban nem indokolt.

Utastér

A műszerfalra egy hétcolos TFT központi kijelző került, amely közvetlenül a vezető látóterében helyezkedik el, a kormánykerék felett. Az ülések között nagy a rés, az első és a hátsó utas csípője közötti távolság több mint egy méter. A csomagtérben a hátsó ülések ledöntése nélkül 452 literes tér áll rendelkezésre.

Teljesítmény

Az elsőkerék-meghajtású bZ4X mozgatásáról egy 150 kW-os elektromotor gondoskodik. Ez 204 lóerőt és 265 Nm nyomatékot biztosít, a modell 8,4 másodperc alatt képes felgyorsítani álló helyzetből 100 km/órára, a végsebessége pedig 160 km/óra. Az összkerékhajtású változat egy-egy 80 kW-os elektromotorral rendelkezik az első és a hátsó tengelyen, a hajtáslánc csúcsteljesítménye 217,5 lóerő, amelyhez 336 Nm nyomaték társul. A végsebesség ugyanúgy 160 km/óra, de a 0-100-as sprintet 7,7 másodperc alatt futja.

Hatótávolság

A lítium-ion akkumulátor kapacitása 71,4 kWh, amely egyetlen feltöltéssel több mint 450 kilométer hatótávot biztosít (WLTP). A gyártó szerint az akksi egy évtizednyi aktív használat után is mindössze 10 százalékot veszít a kapacitásából (a kalkulációhoz a Toyota 10 év vagy 240 000 km futásteljesítménnyel számolt).

Az akkumulátor a 80 százalékos töltöttséget nagyjából 30 perc alatt éri el a 150 kW-os gyorstöltőről (CCS2). A Toyota közlése szerint 2022 negyedik negyedévétől egy új ,11 kW-os, háromfázisú fedélzeti töltő is elérhetővé válik a modellhez. A bZ4X lesz az első Toyota, amely vízhűtéses akkumulátorral rendelkezik.

A modell hatótávolsága tovább növelhető az opcionálisan kínált napelemes tetővel. A be- és kikapcsolt gyújtásnál egyaránt használható rendszer – a japán mérnökök kalkulációiból kiindulva – egy év alatt akár 1800 kilométerre elegendő elektromos áramot termelhet.

Biztonsági rendszerek

A Toyota a Safety Sense rendszer harmadik generációja dolgozik benne. Az ütközésmegelőző funkció mellett a rendszer képes az alacsony sebességnél véletlenül történő hirtelen gyorsítás megakadályozására, valamint fokozza a vészmegállási képességeket. Ennél a modellél egy új multimédiás rendszer is elérhető lesz, amely over-the-air (OTA) szoftverfrissítéssel gondoskodik arról, hogy a bZ4X mindig naprakész legyen.

Elektromos autót vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!

Toyota