2021. június 15. | 13:51

A nagy érdeklődés miatt a teljes, 3 milliárd forintos keretösszeget elérhetővé tették.

Június 14-én reggel 8 órakor indult a 2021-es elektromosautó-pályázat három szakasza közül az első, és ahogy arra számítani lehetett, ezúttal is pillanatok alatt elfogyott a tisztán elektromos személyautók megvásárlására igényelhető állami támogatás 1 milliárd forintos keretösszege. Ehhez 2020 júniusában még 28 órára volt szüksége a pályázóknak, míg idén mindössze másfél óra alatt kimerült a kassza.

Magánszemélyek esetén, ha az autó vételára a 12 millió Ft-ot nem éri el, akkor 2,5 millió Ft támogatás jár. Ha 12 és 15 millió Ft között van a vételár, akkor pedig 1,5 millió forinttal kerül kevesebbe az autó. A hét vagy többszemélyes autók esetében a támogatási határok 14 és 17 millió Ft, a támogatás összege a maximum 5 személyes autókéval azonos: 2,5 és 1,5 millió forint. A támogatást csak a tisztán elektromos autók vásárlására lehet igénybe venni, tehát a tölthető vagy plug-in hibrid (PHEV) modellekre nem lehet igénybe venni.

A pályázatokat az IFKA, az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján keresztül kellett leadni, ám az óriási érdeklődésnek köszönhetően a weboldal egy meglehetősen hosszú időre gyakorlatilag elérhetetlenné vált. A pályázni vágyóknak nemcsak a rendszerint percekig megakadó legördülő menükkel, de a folyamatosan felugró hibaüzenetekkel és technikai problémákkal is meg kellett küzdenie. Emellett rengeteg panasz érkezett azzal kapcsolatban is, hogy egy-egy pályázat beadása végül azért hiúsult meg, mivel több esetben a legnagyobb, legismertebb kereskedések nem szerepeltek az oldalon található kereskedői listában.

A hatalmas érdeklődés nem meglepő, hiszen minden eddiginél szélesebb villanyautó palettából válogathatnak a hazai vásárlók 2021-ben.

Amint kimerült az állami támogatás 1 milliárd forintos keretösszege az alábbi üzenet fogadta a pályázókat:

Tisztelt Pályázók és Kereskedők! A pályázatok benyújtására szakaszosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig van lehetőség. A benyújtás előző szakasza 2021-06-11 napon lezáródott. Pályázatának benyújtására, illetve a kereskedői ajánlatok kezelésére a következő szakaszban, 2021-07-05 8:00 -tól lesz lehetőségük. Kérjük, látogassanak vissza ebben az időszakban!

Egyértelmű, hogy az üzenetben tévesen szerepel a lezárás dátuma, hiszen magától értetődő, hogy a pályázat nem zárulhatott le három nappal azelőtt, hogy egyáltalán elindult volta június 14-én. Ugyanakkor a második szakasz kezdetét jelző dátum is kérdéseket vet fel, lévén az eredeti kiírásban augusztus 9-ét jelölték meg a következő, ugyancsak 1 milliárd forintos keretösszeggel induló forduló nyitányának. Vagyis a fenti dátum vagy hibás, vagy arra a cégek számára kiírt pályázatra vonatkozhat, melyet eddig még nem jelentettek be hivatalosan.

A fenti üzenet 9:39-kor jelent meg az oldalon, ám ekkor a keret kimerülését még nem említették, ennek hivatalos megerősítésére kora délután került sor. Ma reggel azonban már a következő üzenet olvasható a IFKA honlapján:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az „E-AUTO-2021/lakossági” pályázati konstrukcióban benyújtott pályázatok támogatási igénye elérte az 1. szakaszra tervezett 1 milliárdos keretösszeget, így a pályázatok beadása átmenetileg szüneteltetésre került.

Továbbiakban örömmel értesítjük Önöket arról, hogy az adott konstrukcióval szemben, 2021.06.14-én tanúsított nagymértékű érdeklődésre való tekintettel az Innovációs és Technológia Minisztérium indítványozására az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (továbbiakban Támogató) közös megállapodással úgy döntött, hogy a mai napon, 2021.06.15-én E-AUTO-2021 / lakossági kódszámú pályázati felhívás módosításával a teljes 3 milliárdos keretösszeg elérhető, az első szakasz keretének rendkívül gyors kimerülése miatt.

Tehát az Információs és Technológiai Minisztérium és az IFKA nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntött, az idei elektromosautó-pályázat mégsem három fordulóból áll majd, hanem a teljes, változatlanul 3 milliárd forintos keretösszeget elérhetővé teszik már most. Szóval, aki eddig még nem tette, de szeretne élni a lehetőséggel és állami támogatással tisztán elektromos, zöld rendszámos autóra váltani, annak érdemes sietnie, mivel az eddigi tapasztalatok alapján ez az összeg nem fog sokáig tartani.