2023. december 19. | 14:15

Méretei ellenére megdöbbentően jól lehet driftelni és száguldani a koreai crossoverrel, ahogy ezt az alábbi felvételek is bizonyítják.

Igazi mérnöki műremek a Hyundai Ioniq 5 N, azaz a széria legsportosabb négykerekűje. Ahogy nyáron, megjelenésekor írtunk róla, már puszta adatai is figyelemre méltók egy olyan gyártótól, amely eddig maximum 300 lóerős ligákban játszott – az i30 N-nek köszönhetően.

A teljesen elektromos, két motorral dolgozó Ioniq 5 N 650 lóerő és 770 Nm csúcsnyomaték leadására képes tíz másodpercig, ám ezt követően is még 609 lóerőt és 750 Newtonmétert biztosít a vezető számára – amennyiben szükség van ilyen hosszú ideig a maximális teljesítményre. A brutális értékeknek köszönhetően 3,4 másodperc alatt tudja le a 0-100-as sprintet, míg végsebessége – gyári adatok szerint – 260 km/óra.

A megfelelő lassításról üzemi fék nélkül az akár 0,6g-s értéket elérő energiavisszanyerő fékezés gondoskodik, ám amennyiben szükséges, elöl 400 milliméteres, hátul 360-as tárcsákba harapnak a front tengelyen négydugattyús, hátul egydugattyús nyergek. A futóművet szintén átépítették az extra terhelhetőség érdekében.

A fun factor felelősei között találjuk a drift módot, az elérhető különféle mesterséges motorhangokat, illetve egy nyolcfokozatú váltó szimulálását. Ezek mindegyikéből kapunk némi ízelítőt az alábbi videókon, ahol egy koreai rendezvényen kínoztak meg néhány példányt.

Kezdjük azzal, hogy a gyártó nem mondott igazat a végsebesség tekintetében – szerencsére a jó irányban. Ugyanis az egyik bátor sofőr egy döntött kanyaros ovális pályán kipróbálta, milyen kinyomni az elektromos technika szemét, és cserébe 265 km/órás végsebességet, valamint a kanyarokban 230 km/órás tempót kapott.

Ha ez nem lenne elég, még némi szlalomozásnak és driftelésnek is alávetették az Ioniq 5 N-t. Kívülről fura látvány a hatalmas kasztni villámgyors mozgása és reagálása a legkisebb kormánymozdulatra is.

A másik szokatlan dolog a szimulált motorhang és sebességváltó kettőse. Lehet, hogy hang nélkül még inkább ördögtől való lenne az eszeveszett száguldás és csúszkálás, de így belülről nézve, és hozzá a hangot hallva sem átlagos élmény belekóstolni abba, mit tud a koreai csúcstechnika.

A Hyundai egyébként mostanában sok érdekes ötlettel állt elő. Többek között szeretnék az autók kameráit kiegészíteni külső mikrofonokkal, amelyek segítségével a közbiztonságot lehetne növelni egy-egy ilyen példány segítségével akár parkolás közben. Egy más aspektus pedig az értékesítést igyekszik felturbózni, méghozzá online megvehető modelleken keresztül.

Hyundai