2021. szeptember 30. | 13:53

Az elektromosítás jelenti a cég történetének legjelentősebb változását a vezérigazgató szerint.

A Rolls-Royce első villanyautóját 2023-ban fogja piacra dobni, a brit luxusmárka kínálatában 2030-tól pedig már kizárólag akkumulátoros elektromos autók szerepelnek majd. Most pedig már azt is tudni lehet, hogy a BMW tulajdonában lévő cég első tisztán villanyhajtású modellje a Spectre nevet fogja viselni.

Ugyanarra az Architecture of Luxury névre keresztelt padlólemezre épül majd, ami a Rolls-Royce jelenlegi modelljei alatt is található.

Torsten Mueller-Oetvoes, a cég vezérigazgatója elmondta, az elektromos autókra való váltás jelenti a legjelentősebb változást a márka történetében az 1904-es alapítás óta.

„Az elektromos hajtás tökéletesen alkalmas a Rolls-Royce modelljei számára, sokkal inkább, mint bármely más gyártó esetében. Csendes, kifinomult és képes az azonnali nyomatékleadásra, miközben hatalmas mennyiségű erőt képes előállítani. A Spectre lesz az első és legkiválóbb ultraluxus termék a maga nemében” – nyilatkozta Mueller-Oetvoes.

A Rolls-Royce által közzétett, a Spectre álcázott prototípusáról készült képek alapján a kupé hátulja hasonló, mint a Wraith esetében, amelynek gyártása idén fejeződött be. A formaterv azt sugallja, hogy a villanyautó a Wraith közvetlen utódja lesz még annak ellenére is, hogy a Rolls kínálatában megtalálható autókkal ellentétben nem egy BMW-től származó V12-es motor gondoskodik majd a hajtásáról.

A britek követik a márkától megszokott névadási hagyományt és a Phantom, Ghost és Wraith után ezúttal is a szellem szó egyik szinonimáját használják majd.

A Spectre ajtói ugyanúgy hátrafelé nyíló, úgynevezett öngyilkos ajtók lesznek a visszapillantó tükör alatt elhelyezett kilinccsel, akárcsak a Wraith esetében.

Mueller-Oetvoes az Automotive News Europe-nak adott 2019-es interjújában kifejtette, a vállalat első elektromos autójának formaterve a Rolls-Royce modellekre jellemző összes sajátosságot magán fogja viselni, miközben azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy egy villanyhajtású kocsiról van szó.

A Rolls-Royce még 2011-ben mutatta be a Phantom elektromos prototípusát 102EX néven. Bár a villanyhajtásnak köszönhetően az ügyfelek által vágyott csendes, motorzajmentes haladás adott lett volna, a projektet végül leállították, mivel komoly aggályok merültek fel a hosszadalmas töltési időt és az alacsony hatótávot illetően.

A cég vezetősége tavaly elárulta, a nyitást a villanyautók felé sokkal inkább az új szabályok, mintsem a vásárlói igények indokolták.

„Az ügyfelek részéről nem elvárás az elektromos hajtás, de olyan helyzetben kell lennünk, hogy amennyiben az új előírások megtiltanák a belső égésű motoros autók számára, hogy behajtsanak a belvárosba, akkor tudjunk megoldást kínálni számukra” – árulta el a Rolls-Royce szóvivője.

A brit luxusmárka megerősítette, hogy a Spectre kiszállítása 2023 utolsó negyedévében kezdődik. Ez egyúttal azt jelentené, hogy a cég hamarabb kezdi el első villanyautójának forgalmazását, mint riválisa, a Bentley, amely 2025-ben tervezi piacra dobni első tisztán elektromos autóját.