2021. június 29. | 16:51

Ez a lépés komoly lökést adhat a villanyautók elterjedésének.

Ha elgondolkodtál már azon, miért váltak a Tesla járművei ilyen gyorsan ennyire népszerűek, bizonyára több fontos tényezőt is sikerült számba venni. Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni az amerikai EV-gyártó autóinak, mint például a Model S Plaidnek a kivételes teljesítményét, ám kétségtelen, hogy az egyik fontos ok, amiért egy átlagos felhasználó a Tesla mellett dönt, az a Supercharger töltőhálózat. Jelen pillanatban ez a világ legnagyobb töltőhálózata, amely több mint 2700 helyszínen, több mint 25 ezer töltőfejjel üzemel. Magyarországon összesen 7 Supercharger állomás található: Fóton, Törökbálinton, Debrecenben, Miskolcon, Győrben, Szegeden, valamint Nagykanizsa mellett, Sormáson – összesen 26 töltőfejjel.

Az elektromos autókkal kapcsolatos legnagyobb félelmet továbbra is az jelenti, hogy menet közben egyszer csak kifogyunk a töltésből, és nincs elérhető közelségben egyetlen nyilvános töltőoszlop sem. Ez a jelenség az úgynevezett „hatótávpara”. Ennek leküzdésében segíthet az, hogy hamarosan már nem kizárólag a Teslák, hanem más gyártók autói is igénybe vehetik a Superchargereket, amelyek számottevően gyorsabb töltési időt tesznek lehetővé. A kaliforniai vállalat ugyanis hivatalosan is megerősítette, hogy Norvégiában 2022 szeptemberétől bárki vételezhet áramot EV-je számára a Tesla hálózatából.

Korábban már többször is kérték a Teslától, hogy mások számára is engedélyezze a hálózat töltőinek használatát. Bár Elon Musk jelezte, elméletben nyitottak a lehetőségre, ám mivel a cég dollármilliókat fektetett a Supercharger hálózat létrehozásába, érthető módon nem volt hajlandók csak úgy kiterjeszteni a rendszer használatát és szeretett volna megállapodásra jutni a költségek megosztásával kapcsolatban.

Az áttörés Norvégiában következett be, ahol a Tesla felvette a kapcsolatot Vestland megye irányítótestületével annak érdekében, hogy új töltőállomásai megnyitásához állami támogatást igényeljen. A helyi kormányzat azonban csak azoknak a töltőállomásoknak a létesítését támogatja, amelyek az összes autógyártó számára hozzáférhetőek. Az Electrek e-autós portálnak sikerült megszereznie a tanácsülés jegyzőkönyvét.

„Kérvényében a Tesla leírja, hogy a vonatkozó töltőállomások 2022 harmadik negyedévétől kezdve nyilvánosan, bárki számára elérhetőek lesznek. Úgy véljük, hogy amennyiben azok a töltőállomások, amelyekre a támogatást megigényelték, valóban megfelelnek a feltételeknek és a Tesla legkésőbb 2022 szeptemberének vége előtt az összes gyártó autói számára biztosítja a használatunkat, akkor a Tesla jogosulttá válik arra, hogy megkapja az igényelt pénzügyi támogatást” – olvasható a jegyzőkönyvben.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy más országokban is számíthatunk-e hasonló lépésre. A hónap elején Andreas Scheuer, a német közlekedési miniszter egy interjúban elárulta, a Tesla és a német autógyártók megkezdték a tárgyalásokat arra vonatkozóan, hogy a szövetségi köztársaság területén is bárki számára hozzáférhető legyen a Supercharger hálózat. Így nem kizárt, hogy hamarosan egye több ország fog csatlakozni Norvégiához.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.