2024. január 24. | 18:30

Kiderült pár fontos adat a Tesla következő modelljéről, amely főként árával lehet igazán csábító választás sokak számára.

Aki ismeri a Teslát, tudja, honnan jött az amerikai EV-óriás, azt azonban már nehezebb meghatározni, merre tart. Most úgy tűnik, lefelé bővíti palettáját.

A Reuters biztos forrásokra hivatkozva adta hírül nemrég, hogy „Redwood” kódnév alatt fejleszt autót Elon Musk cége. Az újdonság ráadásul 2025 közepén már gyártásba is kerülhet. De mit tudunk még róla?

Nem kérdés, hogy a Tesla olcsóbb modelljei tarolnak a piacon. A Model 3-ast és az Y-t is veszik, mint a cukrot, mindkettő szerepelt már az eladási listák élén. Azonban a – főleg kínai – konkurencia tör fel, mint a talajvíz, így az amerikaiak sem tétlenkedhetnek.

Az egyre kedvezőbb árazás mellett szükségessé vált egy ténylegesen olcsó típus megvalósítása, ezt pótolja most a Tesla. A Redwood egy belépő szintű crossovernek ígérkezik, melynek ára 25 ezer dollár – mintegy 8,9 millió forint – körül alakulhat, tehát körülbelül fele annyiba kerülhet, mint most a legolcsóbb, meglepetésre a Model Y alapváltozata – amely 17,1 millió forint).

Ezzel nemcsak az elektromos kocsikat gyártó közvetlen riválisoktól csábíthat vevőket a vállalat, hanem akár az eddig belső égésű motorral szerelt autókat használók közül is. A típusra valószínűleg lesz kereslet, amit az állítólag heti tízezer darabos gyártási kapacitással igyekeznek majd kielégíteni.

A kinézetről egyelőre semmit nem tudni, de a manapság divatos crossover forma kompakt kiadására számíthatunk. A mérnökök állítólag a Honda Civicet vették alapul – pontosabban szedtek egyet szó szerint darabjaira –, amikor a lehető legköltséghatékonyabb jármű megvalósításán fáradoztak – ami viszont érdekes módon nem egy divatterepjáró.

A Redwood azonban csak valaminek a kezdete. Az alapjául szolgáló, egyelőre NV9X néven emlegetett architektúrára ugyanis két további modellt terveznek létrehozni az amerikaiak. Hogy mely gyárban készülhet az újdonság, egyelőre csak tippelni lehet, a legtöbben a texasi létesítményt említik, de a nemrég gyártási gondokkal küzdő berlini üzem is esélyes lehet rá, míg mások egy újabb, Indiában készülő gyárban látják a jövő olcsó Tesláit.

Depositphotos