2022. június 02. | 16:04

Egyre több helyen döntenek a parkolási kedvezmény eltörlése mellett.

Döntést hozott Hódmezővásárhely közgyűlése, amelynek értelmében 2022. július 1-től megvonják az ingyenes parkolás lehetőségét a városban a zöld rendszámos járművektől. Nem Hódmezővásárhely az első város, ahol ilyen döntés születik, ugyanis korábban többek között már Pécs, Siófok vagy Szentendre vezetősége is a kedvezmény megvonásáról határozott.

A polgármester, Márki-Zay Péter azzal indokolta a kedvezmény megszüntetését, hogy a tisztán elektromos vagy hibrid hajtással rendelkező járművek magasabb vételára az ingyenes parkolás nélkül is megtérül, köszönhetően a belső égésű motoros autókhoz viszonyított alacsonyabb üzemeltetési költségeknek köszönhetően.

Emellett jellemzően nem azok vásárolnak zöld rendszámos járművet, akik rászorulnak az ingyenes parolás jelentette támogatásra. Hozzátette, aki környezetkímélő módon szeretne közlekedni, az inkább gyalogoljon, kerékpározzon vagy vegye igénybe a város ingyenes tömegközlekedését az autózás helyett.

zöld rendszámos BMW X1 szemből
Kép: Alapjárat

A közgyűlés amellett, hogy eltörölte a zöld rendszámos járműveknek járó kedvezményt, egyúttal döntött a parkolási díjak 25 százalékos emeléséről is. Így július 1-től már 200 forint helyett 250 forintot kell fizetni a városban a parkolásért óránként. Azt egyelőre nem tudni, hogy kell-e fizetni a parkolásért a Hódmezővásárhelyen található nyilvános töltőpontoknál a töltés ideje alatt.

Nyitókép: Alapjárat