2023. augusztus 14. | 11:47

A főváros vezetésének az a célja, hogy drasztikusan csökkentse Budapesten a halálos balesetek számát.

Újabb 45 traffipax érkezik Budapestre, amelyeket a város egyelőre nem vásárolt meg, csak bérel. Ezeknek a kihelyezéséről a rendőrség fog dönteni majd felmérve azt, hogy hol van rájuk szükség, és hogy a továbbiakban mennyire terhelhető az ORFK informatikai rendszere.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere korábban már többször is elmondta, hogy nullára szeretné csökkenteni a fővárosban a halálos balesetek számát. Nála ez valahol személyes ügy, hiszen édesapja is egy közlekedési balesetben vesztette életét korábban.

Elmondta, hogy évente nagyjából ezer súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset történik a városban, és szerinte politikától független cél kell legyen ennek a számnak a csökkentése. Erről még három évvel ezelőtt beszélt és most indult el a dolog olyan vehemenciával, aminek már lehet hatása a közlekedésre.

Ehhez hozzátesznek olyan események is, mint a nemrég történt gázolás az Árpád hídon, amely versenyzés miatt történt. Vagy akár a még korábbi eset, amikor egy részeg, gyorshajtó sofőr elgázolt egy villamosra váró lányt a megállóban.

Az elfogadott stratégiának az a célja, hogy 2030-ra felére csökkenjen a súlyos közúti balesetek száma, míg 2050-re egyáltalán ne legyenek ilyenek. Ehhez a főváros egyik legjobb fegyvere a szabályok betartatása, így például a traffipaxok kihelyezése.

Ennek megfelelően nemrég nagyszabású program indult, amely során rengeteg új traffipaxot helyeznek ki szerte a fővárosban. Ennek egy lépése a mostani is, amely során 45 új traffipaxot helyeznek ki.

Az új sebességmérők telepítéséhez egyébként nem csak az erre alkalmas helyszíneket kell megtalálni. Kell legyen kiépített infrastruktúra, úgy mint áramforrás és optikai hálózat, hogy az eszköz folyamatosan küldhesse a sebességadatokat a központnak.

Ennek fényében egyelőre arról nincs információ, hogy hova kerülnek az új telepített traffipaxok. Azt viszont tudni lehet, hogy az első darabok már augusztusban üzembe kerülnek.

Police.hu