2023. január 16. | 10:54

A BMW vezérigazgatója nyilatkozott.

Az Automotive Newsnak adott interjút Oliver Zipse, a BMW-csoport vezérigazgatója, aki arról beszélt, hogy náluk az elektromos autók gyártása nem politikai nyomásra történik. Arra törekednek, hogy a gyártás és a paletta tervezése a vásárlók igényeit elégítsék ki.

Emellett persze fontos, hogy olyan lépéseket tegyenek és olyan döntéseket hozzanak, amik a vállalatnak is a legjobbat teszik a jövőben. Ehhez mérten igazítják és tervezik meg befektetéseiket minden kontinensen, de főleg Amerikában.

Elmondta, hogy nem csak nem akarnak, szinte nem is tudnak mindig az aktuális politikai követelésekhez csatlakozni. Egy modelljük gyártási élettartama átlagosan 7 év, ez néha több, néha kevesebb.

Ez idő alatt Amerika mostanában levált 2-3 politikai vezetést, ezért nem akarnak mindig mindegyikhez alkalmazkodni. Függetlenségüket egy példával erősítette meg, még Donald Trump kormányának idejéből.

Az akkori vezetés nyomást gyakorolt az autógyártóra annak érdekében, hogy motorgyárat építsenek az országban, de a BMW ellenállt. Zipse elmondása szerint ugyan nyomás alatt voltak, de a gyár azóta sem épült meg és ez egy fontos jelkép.

Ennek ellenére a cégvezető hozzátette, hogy számukra fontos az amerikai piac, de próbálják egyenlően kezelni az európaival még akkor is, ha nem ugyanolyan a gazdasági és politikai környezet. Zipse azt mondta, hogy megvan a saját gondolkodásmódjuk és azt szeretnék mindenhol követni.

A BMW-nek egyébként Dél-Karolinában van hatalmas gyára, ami több mint 650 ezer négyzetméteren terül el és bő 11 ezer embert foglalkoztatnak. Éves szinten 416 ezer autót - jellemzően SAV (Sports Activity Vehicle) modelleket - gyártanak, amiknek 40 százalékát exportálják. Ez a szám azért érdekes, mert több autót exportálnak, mint bármelyik amerikai gyártó.

BMW Group