2023. szeptember 18. | 11:09

Az aktivisták ráadásul a hétfő reggeli forgalmat bénították meg, így nem csak az autósokat, de mindenkit akadályoztak, aki munkába vagy iskolába ment volna.

Mostanában nem olyan ritka fordulat, hogy klímavédelmi aktivisták drasztikus megoldásokhoz folyamodnak. Ennek egészen gyakori módszere valamilyen figyelemfelhívó alkotás megrongálása vagy az, hogy az utakhoz ragasztják magukat.

Utóbbit elég kellemetlen helyeken adják elő az utóbbi időben, hiszen elmondásuk szerint ez így kellően figyelemfelhívó cselekedet. Ez időnként egyébként atrocitásig fajul az autósok részéről, akik időre mennének bizonyos helyekre, de nem érnek oda az aktivisták miatt.

Vannak videók az interneten, ahol az úton ülő aktivistákat egyszerűen csak felrángatják a földőr és kidobják az útról, de volt, aki meg is rugdosta őket. Előfordul olyan is, hogy autóval elkezdik őket lassan tolni, de jellemzően ezeknek sincs jó vége.

Legutóbb egyébként sikerült fél Berlint megbénítaniuk egy előre megszervezett akció során. Szeptember 18-án, hétfőn a reggeli csúcsforgalomban egyszerre 23 helyen tartottak tiltakozást úgy, hogy az úthoz ragasztották magukat.

Ez történt szerintük, bár a pillanatragasztós akciók kapcsán a rendőrség közleménye szerint csak 21 helyszínen kellett intézkedniük bejelentés alapján. A tüntetők transzparensekkel jelentek meg nagyobb csomópontokban és autópályák le- illetve felhajtóinál.

Ezzel nem csak a reggel munkába igyekező autósokat és a tranzitforgalmat bénították meg Berlinben, de a helyi tömegközlekedési szolgáltató is szünetelteti több jártatát, amíg a probléma megoldódik, így sokan arra sem támaszkodhattak az autó helyett.

Az ügy kapcsán városszerte nagyjából ötszáz rendőr intézkedik egyszerre, hogy elhárítsák a forgalmi akadályokat. Arra kérik a közlekedőket, hogy akármennyire is dühítő a helyzet, ne bántsák a tüntetőket, hagyják a dolgot a hatóságokra.

Az Utolsó Nemzedék névre hallgató klímavédelmi aktivista csoport szeptember 22-ig bezárólag hirdetett hasonló akciókat Németországban. Azt szeretnék elérni, hogy az ország vezetése drasztikusan változtasson klímavédelmi politikáján.

MTI

Hannes P. Albert/ Picture Alliance/ Getty Images