Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
péntek - 2023. december 08.
-0.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 577 Ft
100 635 Ft
D 598 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Egy új tervezet szerint szakképzetlen emberek is szerelhetnének elektromos autót

2023. szeptember 20. | 09:30

Egy új módosítás több területre is odaengedne dolgozni olyan embereket, akiknek erre nincsen megfelelő szakképesítésük.

Módosítaná a szakképzéssel kapcsolatos szabályokat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Ennek értelmében pedig a szakképesítésekkel végezhető munkákat olyanok is művelhetnék, akik nem szerezték meg az ehhez szükséges papírt és képesítést.

Hogy példákat említsek, nem kell majd szakképzés olyan embereknek, akik biológiai terméket állítanak elő vagy villamos gépeket javítanak, telepítenek. Utóbbiba pedig beletartozik az is, hogy akár elektromos autók bizonyos részeit is szerelhetnék ezek az emberek.

Korábban pedig megnéztük, hogy egy elektromos autó szerelése mennyire veszélyes folyamat lehet. Nem kell nagy hülyeséget csinálni, elég csak rossz alkatrészhez hozzáérni, hogy egy szemvillanás alatt halálos áramütést okozzon már egy gyengébb rendszerű villanyautó is.

Az új szabályozáshoz azért annyi hozzátartozik, hogy szakképzéssel nem rendelkező ember munkáját az adott területen egy képzett ember kell koordinálja és ellenőrizze. Ez szakszervezetek vezetői szerint egyféle marionettbábu-effektust fog előidézni, ami nagyon veszélyes lehet az összes szakmai területen.

Többen is elmondták, hogy az új rendelkezésnek két oka lehet. Egyfelől a súlyos szakemberhiányt próbálják kezelni, hiszen szakértők szerint nagyjából 20-50 ezer ember hiányzik a munkaerőpiacról. Ennek orvoslására pedig inkább megfelelő intézményrendszert és oktatási hálózatot kéne kiépíteni.

A másik indok az lehet, hogy a rengeteg külföldről érkező munkás így különösebb szakképzés nélkül is végezhetne veszélyesebb vagy oktatást igénylő munkákat. Egy szakértő szerint most azt tenné a kormány, amit nagyvállalatok korábban már megtettek.

Szétszabdalnának munkaköröket és lassan elmosnák azt a területet, amit korábban szakmunkás-segéd végzett. Ennek eredményeképpen az ilyen területeken innentől sima betanított munkás is elvégezhetné a feladatokat egy szakképzett ember keze alatt.

A kormány azzal indokolta a javaslatot, hogy ez majd tovább növeli a foglalkoztatottságot és hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez. A miniszterelnök korábban egy beszédében elmonda diákoknak, hogy szerezzenek szakmunkát és biztos lesz a megélhetésük.

Depositphotos
Hivatalos: nem emelhetik meg az új autók vételárát csak úgy a kereskedések szerződéskötés után „Aki jobban tudja az utat, jöjjön előre” - mondta a buszsofőr, aki eltévedt a vonatpótlóval

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!