2023. május 02. | 10:12

Kipróbálták, hogy neked már ne kelljen.

Nem ez az első eset, hogy a Garage 54 csapata egy érdekes/őrült kísérletet hajtott végre. Elég csak arra gondolni, amikor négy darab lendkereket szereltek egy Ladába, vagy amikor betonból készítettek kereket.

Ebben a videóban azt nézték meg, mi történik, ha egy féktárcsán folyamatosan növelik a furatok számát. Vannak ugye a gyárilag „tömör" féktárcsák, ezeket jellemzően a kisebb teljesítményű autókra szokták feltenni, valamint hátsó fékek esetében. Ezeken nem szoktak furatokat sem elhelyezni alapesetben. A másik nagy kategória a fékek közt a hűtött tárcsás megoldások, ezeknek jobb a fékhatása, hiszen kevésbé melegednek túl. 

Minden módosítás után megmérték, hogyan változott a féktávolság és a féktárcsa hőmérséklete. Attól most tekintsünk el, hogy nem kontrollált, laboratósiumi körülmények közt tették meg ezt. Valamint azt is, hogy a fizikusok által sokszor emlegetett „egy mérés, az nem mérés" jeligét is figyelmen kívül hagyták, és csak egy tesztkört futottak minden egyes esetben.

Lépcsőzetesen egyre több furatot készítettek egy Lada Samara első féktárcsáin, majd pedig indulhattak a tesztek, ahol nagyjából 80 km/órára gyorsultak fel, majd jöhetett a vészfékezés. Az látszódik, hogy eleinte a fékút folyamatosan csökkent, a tárcsák hőmérséklete azonban nőtt. Viszont ahogy egyre több volt a furat, sokkal gyorsabban hűltek le a tárcsák.

Aztán már úgy néztek ki egy idő után a fékek, mint az ementáli sajt, ez pedig már a fékhatás rovására ment. Nem csoda, hiszen alig volt anyag a fémben. 

Az utolsó tesztkörön már látszódott, hogy túlmentek minden határon. Annyira leromlott a fékhatás, hogy csak a pálya végén egy hóbuckában sikerült megállni.

Depositphotos