2021. március 02. | 05:50

A kiszámíthatatlan időjárás miatt érdemes kicsit tovább várni a cserével.

Ha tavasz, akkor ismét gumicsere, és ismét egy újabb kommentháború arról, hogy idehaza egyáltalán szükség van-e téli és nyári abroncsgarnitúrára, vagy megtenné esetleg a négyévszakos is. Érvek mindig vannak pro és kontra, többnyire azonban ugyanazok az álláspontok, így jobb híján már jó régóta befagytak, esetleg egy-egy személyes, új tapasztalat révén változnak a vélemények. Mindegy is, hitbéli kérdésekben bölcs ember nem vitatkozik, én is eltekintenék ettől, maradjunk annyiban, hogy ősz végén és tavasz elején jópáran lecserélik az abroncsokat autójukon.

A kérdés, hogy ezt mikor érdemes megtenni. Azt valószínűleg már mindenki tapasztalta, hogy ilyenkor hosszú várólisták alakulnak ki egy-egy gumisnál, előfordul, hogy hetekkel későbbre adnak csak időpontot, ami ugyan a gumik szempontjából nem feltétlenül tragédia, de mégis minden évben okot ad a bosszankodásra.

Egyszóval: tavasszal olyan érzése támad az embernek, hogy mindenki olyannyira profi módon tisztában van a nyári gumira váltás pontos időpontjával, hogy gyakorlatilag ugyanazon az egy-két héten szeretné cseréltetni azokat.

Jellemző, hogy nem konkrét dátumhoz kötött ez a szép pörgős időszak, hanem sokkal inkább az aktuális időjáráshoz, amiről egyébként mindenkinek sarkos véleménye, hogy teljesen kiszámíthatatlan. Ehhez képest, amikor márciusban megérkezik az első pár melegebb nap, minden előítéletet sutba dobva megindul a nagy össznépi vándorlás a műhelyek irányába.

Nyári gumivásárláshoz a gumik.hu online webshopját ajánljuk. 

Ez az időszak idehaza jellemzően március 20. és április 20. közé esik, ami egyébként az átlagos hazai hőmérsékleti értékeket figyelembe véve általában egybevág azzal a tétellel, miszerint a nyári gumiabroncsok a napi 7 fok feletti középhőmérséklettől kezdve nyújtanak biztosabb tapadást téli társaiknál. A középhőmérséklet furcsa dolog, hiszen a 7-es átlag kijöhet úgyis, hogy reggelente még fagypont körüli az idő, délutánra pedig bőven 10 fok felé emelkedik a hőmérséklet.

Ennek ellenére ez az érték a legbiztosabb igazodási pont, azonban több okból sem kell feltétlenül az első melegebb héten rohanni a gumishoz. Egyrészt még május elején is előfordulhatnak fagyos reggelek, másrészt pedig bár 7 fok felett a téli abroncsok speciális, puhább anyagszerkezete valóban jobban kopik, mint a számukra ideális hőmérsékleten, de azért pár száz kilométer nem okoz bennük nagyobb kárt. Arról nem beszélve, hogy néhány környező országban nem az aktuális időjáráshoz, hanem pontos dátumokhoz kötik a téli abroncsok meglétét, ha külföldre is készülünk tavasszal-ősszel – oké, most a járvány miatt talán ez kevésbé húsbavágó kérdés -, akkor érdemes erről tájékozódni.

A fentiek alapján siettetni nem igazán érdemes a cserét, azaz nem feltétlenül jó ötlet a nagy roham előttre időzíteni az abroncsváltást, biztonságosabb technikának tűnik inkább egy picivel későbbre halasztani gumis meglátogatását.

Sokat halogatni azért nem érdemes, mivel tartós meleg esetén a téli abroncsok tulajdonságai drasztikusan romlani kezdenek. Nem olyan mértékben, mint egy nyári gumié télvíz idején, de lágyabb összetételük miatt messze nem a magasabb kopás jelent veszélyt. A téli gumi fékútja magas aszfalthőmérséklet esetén jelentősen nőhet, egy-egy élesebb kanyarvétel esetén pedig akár jelentősen deformálódhat is az abroncs. Ezzel nem csak tönkreteszi az ember azokat, hanem nem várt, ellenben komoly balesetveszélyt is jelenthet. Egyébként éppen ezért nem annyira remek ötlet nyáron elkoptatni, lejárni a következő téli szezonra már nem alkalmas téli szettet – bár nyilvánvalóan jóval kevesebb veszélyt rejt magában, mint télen nyári abronccsal közlekedni.

“Jó hír, hogy már van olyan felület, sőt, applikáció is, aminek köszönhetően nem fogsz megfeledkezni a gumicseréről. Regisztrálj ingyenesen az ECDH oldalán, és máris beállíthatsz egy figyelmeztető eseményt a megfelelő időpontra.”

És mi van a négyévszakos gumikkal?

Minden alkalommal felmerül, hogy idehaza bőven elegendő lenne az úgynevezett négyévszakos abroncs is, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy a mérséklet égövben egész évben használható. Ezzel kapcsolatban is igen megosztóak a vélekedések, ez a fajta abroncs egy kicsit olyan, mint a legtöbb multifunkcionális szerszám: elvileg sok mindenhez használható, de semmihez nem tökéletes. A négyévszakos gumi szintén megkívánja a kompromisszumokat, de valóban lehet olyan rendszeres használati körülmény, ahol vállalható lehetőség: aki keveset közlekedik autójával, jobbára sík vidéken, vagy éppen a városban, az elgondolkodhat ezen az opción. Mindenki másnak azonban sokkal jobb és főleg biztonságosabb választás a megfelelő évszakra optimalizált abroncs, az évente kétszeri csere minden izgalmával és bájával együtt…

Ha kíváncsi vagy, hogy miért nem túl jó ötlet nem a szezonnak megfelelő gumival közlekedni, nézd meg ezt a videót!