2021. június 23. | 09:53

Gyors kocsik, akció, család és a világ megmentése 2 órában.

A Halálos iramban széria már réges-régen túlnőtt a 20 évvel ezelőtt bemutatott első rész alapfelállásán. Dominic Toretto (Vin Diesel) és csapata már távolról sem pitiáner bűnözők kompániája, és már nem az illegális, éjszakai gyorsulási versenyeken élik ki magukat két balhé között. Eljutottunk odáig, hogy a film főszereplői az évek során lassacskán amolyan szuperkémekké avanzsáltak, ezúttal pedig nem kisebb feladatuk van, mint a világ megmentése. 

Egyértelmű, hogy a Halálos iramban 9 szereplői nem ezért az alakításért fognak Oscar-díjat kapni, de nem is ez volt a cél. Aki mély mondanivalót és realisztikus akciókat szeretne látni, az rossz helyen jár, ugyanis az F9 világában a fizika törvényei egyszerűen nem érvényesek. Ha nem akarjuk túlzottan komolyan venni a széria legújabb darabját, ahogy minden bizonnyal a készítők sem tették, akkor viszont egy pörgős, akciódús és kimondottan szórakoztató moziélményben lehet részünk. Természetesen jó alaposan nyakon öntve benzinnel és lóerővel.

„Nem számít, milyen gyors vagy, a múltad elől nem tűnhetsz el.”

Nem fogom lelőni a poént, akit érdekel, kilencedik nekifutásra mit művel Toretto az elmaradhatatlan atlétájában, az kénytelen lesz elmenni a moziba, és saját szemével megnézni.

Dom visszahúzódva él egy félreeső helyen Lettyvel (Michelle Rodriguez) és fiával, a kis Briannel, de tudják, hogy a veszély állandóan ott les rájuk a békésnek tűnő horizonton. Ezúttal Dom kénytelen szembenézni rég maga mögött hagyott múltjával, ha meg akarja menteni azokat, akik a legfontosabbak számára. Vagyis a családját. A csapat feladata a világ megmentése, a konfliktust pedig nem más okozza, mint Dom rég elveszett öccse, Jakob (John Cena), aki mindamellett, hogy rendkívül veszélyes, úgy vezet, mint a sistergős istennyila.

Az már a széria korábbi részeiből nyilvánvalóvá vált, hogy egy Toretto számára nincs fontosabb, mint a család, de ha vársz valamit a jövőtől, meg kell békélned a múltaddal. Még akkor is, ha a múlt legsötétebb árnyát épp a család, jobban mondva a család fekete báránya jelenti Dom számára. Az F9 egyik legnagyobb tanulsága, hogy bármennyire nehéz és fájdalmas legyen is, szembe kell nézni a démonainkkal, és sosincs késő átértékelni mindazt, amit korábban kész tényként kezeltünk. Mert – Dom apjának szavaival élve – a Charger is olyan, mint a család, ha jól vezeted, vigyázol rá, túlél téged.

Összességében olyan, mintha egy Mission Impossible filmet néznénk, ahol Tom Cruise morcos, kopasz, még a budira is egy feltuningolt kocsival jár, és természetesen nincs előtte lehetetlen feladat, hiszen erővel és/vagy lóerővel bármilyen probléma megoldható. Adott esetben akár még egy Pontiac Fieróból is lehet rögtönzött űrhajót fabrikálni, csak kellő mennyiségű szigszalagra és WD40-re van szükség hozzá.

Nem ez a film lesz életed moziélménye, de tény, hogy hűen követi a széria eddigi részeinek narratíváját, és ha képes vagy a helyén kezelni, akkor 2 óra önfeledt kikapcsolódás vár rád.

A Halálos iramban 9 hazai bemutatójára 2021. június 24-én kerül sor. A Fast and Furious sorozat részei közel két évtized alatt összesen több mint 5 milliárd dollár bevételt termeltek világszerte. A rendező a harmadik, negyedik, ötödik és hatodik részt is jegyző Justin Lin. Az akció világkörüli helyszíneken zajlik, Londontól Tokióig, Közép-Amerikától Edinburgh-ig, egy titkos adzerbajdzsáni bunkerben, vagy épp Tbiliszi nyüzsgő utcáin.

Addig is itt az F9 magyar szinkronos előzetese, hogy kicsit ráhangolódj a moziélményre. Csapassuk!