2023. november 28. | 11:16

A pápamobil és a vatikáni autóállomány esetében se feledkezzünk el a fenntartható működésről. Ennek apropóján villanyos hajtású járművekkel frissül a törpeállam flottája.

Akármilyen szép gesztusnak gondoljuk, azért nem elenyésző reklámértékkel bír a katolikus egyházfő részére átadott autóajándék. Korábban többek között a Mercedes-Benz, a Lamborghini, a Toyota, a Fiat és a Volkswagen is biztosított már pápamobilt Vatikánnak (össze is szedtük a legjobbakat), ám a korral lépést kell tartani, így elérkezett az idő az újabb, teljesen elektromos meghajtással szerelt frissítésnek.

Ezúttal ismét a VW vállalta magára a nemes cselekedetet és két ID.3 Pro Performance modellt adott át I. Ferenc pápának. Persze ez nem minden, a gyártó közleménye szerint 2024 elejétől 40 darab tisztán villanyhajtású Volkswagent szállítanak a Vatikánnak – köztük a már átadott két ID.3-as mellett ID.4 és ID.5 modelleket.

A vatikáni zéró emissziós terv első két példányának átadása

Mivel a törpeállam is elkötelezett a fenntartható megoldások mellett, így terveik között szerepel, hogy a gépkocsipark teljes egészében klímasemlegessé váljon 2030-ig. Ennek egy nagy lépése a most érkező 40 elektromos VW modell.

A Szentatya már többször felhívta a világ figyelmét az éghajlatváltozás okozta problémákra, és abbéli aggodalmára, miszerint nem elég gyors az átállás a megújuló energiaforrások használatára. Rámutatott, hogy minden 0,5 Celsius fokos globális hőmérséklet-emelkedés hozzájárul az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekhez: árvizek, viharok, hőhullámok és aszályok. Épp ezért örül, hogy most sikerült ezt a lépést megtenniük, és így a városállam szén-dioxid-lábnyoma a várakozások szerint csökkenni fog.

A két új autót a Volkswagen-csoport magas rangú vezetői, Imelda Labbé és Christian Dahlheim adták át személyesen a pápának. A Volkswagen a vatikáni projekt kiválasztott partnereként jövő év elejétől a kezdi leszállítani a tisztán elektromos járműflottát a Vatikánvárosi Állam részére, később pedig a VW-csoport márkáinak további zéró károsanyag-kibocsátású járműveinek átadásával folytatják majd az együttműködést.

Az egyházfőt a nyilvános megjelenéseken szállító jármű egyébként a – szintén teljes mértékben elektromos – Fisker Ocean egy átalakított változata. Persze a legnagyobb hírértékkel bíró modell a közelmúltból nem ezek egyiket, hanem egy Lamborghini Huracán LP580-2 volt.

Az egyedi színezetű sportkocsit 2017-ben kapta a pápa, ám sosem használta, sőt, épphogy csak aláírásával megtisztelte, bejelentette, hogy árverésre bocsátja, és az onnan befolyó összeg teljes részét jótékony célokra fordítja. Végül valaki egészen magas összeget kínált a Huracánért.

Depositphotos, Volkswagen