2023. augusztus 28. | 07:57

Rengeteg volt velük a probléma a zsúfolt nagyvárosban, ezért most felszámolják az összes bérelhető e-rollert.

Rengeteg problémát okoztak Európa több nagyvárosában is az elektromos rollerek széleskörű elterjedésük során. Nem is kifejezetten az eszközökkel van baj, hanem azzal, hogy társadalmilag éretlenek vagyunk hozzá sok helyen.

Minden szabályt figyelmen kívül hagyva száguldoznak velük az emberek, míg sokat csak rugdosnak, felborítanak vagy a vízbe hajítanak. Pont ebből a viselkedésből lett most elege Párizsnak, ezért elkezdték megvonni az emberektől a bérelhető közösségi rollereket.

Ezt bár maga a városvezetés indította el, egy népszavazást is kiírtak, hogy az emberek nyilvánítsanak véleményt az ügyben. Mint kiderült ez olyan sokakat nem érdekelt, hiszen az 1,38 millió szavazásra jogosult emberből csupán 103 ezren jelentek meg, ami 7,46 százalékos részvételi arány.

Ezen embereknek viszont a 90 százaléka egyértelművé tette akaratát: tiltsák be a közösségi elektromos rollereket. A város és a szolgáltatók - Lime, Tier, Dott - között a szerződés augusztus 31-én lejár, a szavazás után pedig a város úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg azt.

Ennek megfelelően a szolgáltatók elkezdték kivonni flottáikat a francia fővárosból, persze mind más módszerekkel. A Tier fokozatosan gyűjti be rollereit és bizonyos zónákat lezár ennek megfelelően. Ez azt jelenti, hogy az ilyen helyeken már nem parkolhatunk le Tier e-rollert, a térképen ez pirossal jelzik az applikációban.

A Lime nem zár le zónákat, hanem fokozatosan szedegeti össze rollereit, amíg el nem fogynak. A Dott is hasonló módon dolgozik, viszont ők már július óta vonják ki a forgalomból elektromos rollereiket, és az applikációs bérlést is megszüntették.

Mind a három szolgáltató felújítja és áthelyezi elektromos rollereit más régiókba. A Tier vidéki nagyvárosokba és Franciaországon kívülre is visz rollereket, míg a Lime és a Dott főleg csak külföldre szállítja eszközeit.

Depositphotos