2023. július 13. | 13:49

A francia fővárosban megelégelték az aránytalanul nagy SUV-kat és luxusautókat.

Innentől érdemes lesz odafigyelnie annak, aki Párizsban él és batár nagy SUV-val jár. A francia fővárosban ugyanis hamarosan az autó mérete mérvadó lesz, amikor a parkolódíjat számítják.

Hiszen a város közgyűlése a zöldek javaslatát nemrég megszavazta erre vonatkozóan. Ennek értelmében 2024. január 1-jétől a parkolási díjakat az autó mérete, súlya és motorjának mérete is meghatározza majd, természetesen a parkolás időtartama mellett.

Ez a döntés valahol jogos, hiszen egy bő 2 tonna feletti SUV sokkal jobban terheli a várost, mind fizikailag, mind környezetileg, mint mondjuk egy 1-1,5 tonnás városi autó vagy kompakt. Ugyanez természetesen vonatkozik a hatalmas luxusautókra is, bár aki ilyeneket vesz, annak nem lesz gond a többletköltség.

Azt egyébként érdemes megemlíteni az új szabályozásban, hogy lesznek kivételek. Ilyenek a nagycsaládosok, akiknek bár hiába hatalmas a 7 üléses egyterű, esetleg a még nagyobb kisbusz, náluk eltekintenek az extra költségektől.

Hasonlóan elengedik majd a dolgot a szerényebb jövedelmű embereknél is, bár ez még nem tiszta, hogy mit takar és milyen formában. Ahogy egyelőre az egész rendszer gyakorlati alkalmazása sem tiszta.

A rendszert egyébként nem Párizsban alkalmazzák először. Az egészhez az ihletet a közép-franciaországi várostól, Lyonból vették át, ahol szintén az autó méretéhez alkalmazkodó parkolási díjszabási rendszer van.

A francia fővárosban úgy látják, hogy a feleslegesen nagy járművek túlságosan szennyezők, így ezeket szeretnék kiszorítani. Nem is fedett dolog az egész rendszerben, hogy kifejezetten az SUV-kat célozzák, hiszen a város vezetése szerint az utak nem indokolják a hobbiterepjárók használatát, járhat mindenki normális autókkal.

Depositphotos