2023. március 01. | 11:14

Nem egy klasszikus értelembe vett kempingről van itt szó, sokan életvitelszerűen tartózkodtak itt.

Míg Amerika északi részén Oregon államban súlyos hóviharok teszik pokollá az autósok életét, addig kicsit délebbre az esőzések okoznak még komolyabb problémát. Ott nem csak munkába nem jutnak el az emberek, de helyenként otthonaikat is elveszítik.

Így járt több ember és egy dél-kaliforniai lakókocsi parkban is, ahol a folyó által kimosott támfalon egyszerűen csak leestek a mobilházak. Bár úgy néz ki a hely, mint nálunk egy klasszikus kemping, számukra ezek állandó lakóhelyek.

Legalábbis a helyi lapok beszámolója szerint az érintett Santa Clara folyó mellett fekvő Valencia Travel Village parkban lévő kocsik 80 százalékában állandó lakosok élnek. Ezek között van önálló mozgásra képes lakóbusz és lakókocsi is.

Ezeket viszont a heves esőzések és a földcsuszamlások most kérdés nélkül mossák el a köréjük épített tereptárgyakkal, bútorokkal együtt. Sok lakosnak ezek után nincs is hova mennie, kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

A vihar korábban az elektromos hálózat elengedhetetlen részeit már megrongálta, illetve a vízhálózat csőrendszerét is tönkretette. Az áramellátást aggregátorokkal oldották meg ideiglenesen.

Viszont a jelenlegi helyzet a megduzzadt folyó és a folyamatos földcsuszamlások miatt tarthatatlan, a hatóságok a park túlnyomó részét evakuálták. Volt, aki a telepített épületek ablakából nézte végig, ahogy otthonát elmossa a folyó.

A viharos időjárás az egész államban súlyos gondokat okoz, mert csatornarendszereket tösz tönkre és utak alól mossa ki a földet, amik emaitt használhatatlanná válnak. Sárlavinák fenyegetnek több házat és túrázók tűntek el az erdőkben. A pusztító időjárás várhatóan a héten még egy ideig megmarad.

Depositphotos