2023. január 27. | 08:50

A tervek már megvannak, a kitűzött céldátumok pedig hamarosan hozzák a sokaknak kellemetlen változásokat.

Ahogy korábban más városokban, Varsóban is elindult a folyamat, amivel fokozatosan kitiltanák a környezetszennyező autókat a belvárosból. Ezt lépcsőzetesen tennék és várthatóan 2024-ben indulna útnak a projekt.

Az embereknek bőven lesz idejük felkészülni, hiszen a városvezetés 2032-ig szeretné teljesíteni a projektet. Ennek a lényege, hogy a 18 évnél idősebb dízel és 27 évnél idősebb benzines autókat kitiltanák a belváros területéről.

Az üggyel kapcsolatban Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere tartott sajtótájékoztatót szerdán és elmondta, hogy a város levegőminőségének javítása érdekében hozták meg a döntést. Elmondása szerint a rendszer jó lesz ahhoz, hogy olyan zónákat hozzanak majd létre, ahol a legszennyezőbb járművek nem hajthatnak majd be.

A most elfogadott tervezet 2024-ben július elsejétől lép életbe és a belváros mellett Wola, Ochota, Saska Kepa, Észak-Praga és Dél-Praga egyes részeiből is kitiltanák az említett halmazokba tartozó autókat. A végleges szabályozás várhatóan három szakaszban valósul majd meg.

A tervek szerint a kezdeti 2 százalék helyett a környezetszennyező autók 74 százalékát tiltanák ki jogilag a nyolc éves megvalósítás alatt. A polgármester elmondta, hogy mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, legyen az helyi lakos vagy turista.

A szabályozás alól egyébként lesznek természetesen kivételek is indokolt esetekben. Ilyen kivételt képezhetnek a mentősök, a hatósági járművek, a fogyatékkal élők hivatalos bejelentett járművei illetve a veterán minősítéssel rendelkező autók.

Ha valaki megszegi a fokozatosan bevezetett rendszert, az bírságra számíthat. A betartását a hatóságok fogják ellenőrizni véletlenszerűen és a szabály megszegéséért akár 105 eurós bírságot is kaphatnak autósok, átszámolva ez bő 40 ezer forint.

Depositphotos