szombat - 2023. szeptember 23.
18 °C
enyhe intenzitású zápor
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Walesben bevezették a 30 km/órás sebességkorlátozást az összes lakott területen

2023. szeptember 18. | 08:16

Az új szabályozás megosztotta a lakosságot, még petíciót is indítottak a bevezetése ellen.

Szeptember 17-én lépett életbe egy új, ám elég megosztó szabályozás Walesben. Itt a lakott területeken az eddigi 30 mérföld/óra, tehát nagyjából 48 km/óra helyett innentől már csak 20 mérföld/óra, átszámolva körülbelül 32 km/óra sebességgel lehet majd csak haladni.

A szabályozás komolyan megosztotta a politikai életet az régióban. Volt olyan, aki teljes őrültségnek nevezte az új törvényt, aki kiáll mellette, az viszont politikától mentesen csupán a biztonságra hivatkozik.

A walesi kormány szerint bizonyított tény, hogy a lassabb forgalom kevesebb balesetet és sérülést jelent a közlekedők számára. Az új intézkedéstől azt várják, hogy 40 százalékkal csökkenjen a balesetek száma - ennek bevezetése egyébként nagyjából 32 millió fontba, átszámolva bő 14,2 milliárd forintba került.

A kormány számításai szerint az új intézkedés éves szinten 6-10 életet mentene meg az utakon, míg 2000-rel kevesebben sérülnek meg. Egy spanyolországi példára hivatkozva mondják ezt, ahol a hasonló forgalomlassítás szintén 20 százalékos csökkenést hozott a balesetek terén.

A kormányon túl a lakosságot is megosztotta az új szabályozás, voltak, akik örültek neki. Ám van egy nagy réteg, aki szerint ez csak fokozni fogja a problémákat, hiszen aki eddig sem tartotta be a korlátokat, az most sem fogja.

Többen aggódnak amiatt, hogy az alacsonyabb sebesség magasabb menetidőt eredményez, ami miatt az emberek feszültebbek lehetnek. A munkába járás ideje megemelkedik, és a mindennapos feszült vezetés hibához vezethet.

Emellett pedig gazdasági szinten is okozhat károkat egyesek szerint a javaslat, hiszen a megnövekedett menetidő lassítja a már jól bejáratott és összehangolt folyamatokat. Ez átszervezést, lassulást, tehát plusz kiadást és bevételkiesést jelent.

A szabályozás tehát minden réteget megoszt, és emiatt egy petíciót is indítottak az eltörlése érdekében. Ezt eddig 70 ezer ember támogatta egy online platformon.

Depositphotos
Öreg suzukis és egy kamionos nevelte egymást az M0-s lehajtóján - VIDEÓ F1: A Ferrari törte meg a Red Bull és Verstappen nagy sorozatát, Sainz nyert Szingapúrban!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!