2023. február 09. | 07:21

Tematikus heteket fognak tartani, a rendőrök a sebességhatárok betartása mellett ellenőrizni fogják azt is, hogy vezetésre alkalmas állapotbanban ülnek-e a sofőrök volán mögé.

Senkit sem érhet meglepetésként, ha a hatóságok razziát tartanak, hiszen hazánkban súlyos gondot okoz az ittas vezetés, a gyorshajtás, a szabálytalanul közlekedő autók, teherautók, buszok és még sorolhatnám.

Ezért a rendőrségnek folyamatosan ellenőriznie kell az utakat a közbiztonság érdekében. Ehhez időnként razziát tartanak, ahol konkrét dolgokat kiemelve figyelik és ellenőrzik az autósokat.

Ilyen razzia viszont nem csak nálunk létezik, hanem nemzetközi szinten is bevett gyakorlat. Ennek fényében 2023-ban több EU-s szintű akcióra számíthatunk a ROADPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) szervezésében.

A nemzetközi terjedelmű akciókra már ki is írták előre a kilenc idősávot, amikor ellenőriznek majd a hatóságok. Az első ráadásul egészen itt van a nyakunkon február 13-tól 19-ig tart majd.

Ebben konkrétan a teherautókat és a buszokat fogják ellenőrizni. Itt kiemelt figyelmet fordítanak a járművek szabályosságára, a megfelelően rögzített rakományra, tengelyterhelésre vagy buszok esetében a biztonsági felszerelésekre.

Ugyanilyen ellenőrzésből egyébként ezen kívül még kettő lesz az évben. A második május 8-a és 14-e között lesz, míg a harmadik november 6-a és 12-e között.

De kiemelt figyelmet fordítanak majd a biztonsági öv használatára is, bár ezt ebben az évben csak egyszer fogják ellenőrizni. Ez március 6-a és 12-e között lesz és a biztonsági öv mellett a gyermekbiztonsági rendszereket is nézik majd.

Ehhez képest kétszer fogják majd nézni a sebességtúllépéseket és az alkoholos vagy drogos befolyásoltság alatt álló sofőröket. Előbbit április 17-e és 23-a, majd augusztus 7-e és 13-a között fogják figyelni, míg utóbbira június 14-e és 20-a, illetve december 11-e és 17-e között kerül majd csak sor.

Mindezeken felül a kilencedik razzia fantázianeve a „Focus on the Road”, amelynek lényege, hogy a figyelemelvonó tényezők ellen lépnének fel. Olyanok lesznek fókuszban, mint a vezetés közbeni telefonhasználat vagy egyéb nem odaillő tevékenységek.

Ettől függetlenül egyébként várhatóan a Magyar Rendőrségnek is lesznek razziái, tehát nem ez az összes várható időpont országos szinten. A legjobb módja, hogy elkerüljük a kínos szituációkat egy ilyen alkalomkor, hogy mindig figyelmesen vezetünk és betartjuk a szabályokat, hiszen azokat a mi érdekünkbe hozták.

A gyorshajtás hazánkban sajnos nagyon súlyos probléma, kiemelten ebbben videóban is foglalkoztunk vele:

Depositphotos