szombat - 2023. szeptember 23.
17.5 °C
enyhe intenzitású zápor
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A fenekemre ragadt az öreg Honda Jazz: SEGÍTSETEK!

2022. április 07. | 16:15

Gábor feleségének már elege van abból, hogy ő folyamatosan az autóteszteket bújja, a megfelelő típust keresgélve. Íme az ember, aki 2022-ben is dízellel utazna. Megértjük, segítjük.

Szia, Marci!

Gábor vagyok, talán a legtanácstalanabb autóvásárlás előtt állók egyike. Egy 20 éves Honda Jazz 1.4 tulaja vagyok, amelyet végszükségből vettem, maximum három hónapra. Több mint egy éve nálam van, mert megszerettem a kicsikét a megbízhatósága, igénytelensége és pakolhatósága miatt. Itt az ideje lecserélni, mert már agybajt kapok a pici benzintanktól, a hosszú úton kényelmetlen üléspozíciótól, és hát húszéves.

3,5-4 millió forintot tudok rászánni az autócserére, évi 50-60 ezer kilométert teszek meg, 90%-ban autópályán, szerte Európában, ezért egy takarékos dízel a cél. Nem árt, ha van teljesítmény, tartalék energia egy kis német autópályás kipufogó-kiégetéshez és ha az autó pakolható, nagy a csomagtere.

Honda Jazz
A kép illusztráció (Kép: Honda)

Az automata váltós kivitelt preferálom, gondolom, te is araszoltál már a több órás dugóban a pályán, begörcsölt vádlival. Átlagos magyar férfi autóvasárló vagyok: mindenhez is értek, a 20 évvel ezelőtti sztereotípiák (automatát ne, mert költséges, német prémiummal átvernek, három „F” tabu, a japán rozsdatemető...) belém égtek mélyen, engem is utolért az SUV-őrület és igénylem, hogy átverjenek egy kereskedésben..

Sikerült leszűkítenem a kört, de nagy szükségem lenne a tanácsodra: Honda Accord 2.2 i-CTDI-ből kevés van a piacon, nem akarják eladni, sejtem, miért. A Honda C-RV 2.2-vel hasonló a helyzet. Ráadásul mindkettőből sok a bizonytalan eredetű, sokat futott darab és ugyanazért az árért akár 4-5-6 évvel fiatalabb Kia Ceed SW-t, (esetleg Optimát) Hyundai i40-et, Chevrolet Captivát, esetleg Peugeot 308 SW-t lehet kapni. Amint látod, én sem tudom, hogy mit akarok, ezért is köszönném meg a tanácsodat. A magánéletemen is javítanál vele, mert az asszony már ki van akadva, hogy folyamatosan az autós oldalakat, tesztvideókat bújom.

Maradok tisztelettel: Gábor”

Kedves Gábor!

Köszönöm leveled. A felsorolt típusok mindegyikéhez volt már szerencsém, így megpróbálok segíteni. A Captiva olyan vezetési élményt nyújt, mint egy tehergépkocsi, a Peugeot 308 SW pedig túlságosan Peugeot ahhoz, hogy ajánlani merjem. A Kia Ceed és Optima nem rossz autók, de hiába a fiatal kor, ha már néhány évesen lelakottnak tűnnek és gagyi hatást nyújtanak. A Honda CR-V esetében a hangszigetelést spórolhatták el, mert nagyon hangos, az utastér pedig leragadt a kilencvenes évek stílusánál.

Kia Optima
Kép: Kia

Ebben az árkategóriában Accord 2.2 i-CTDi-t, Volkswagen Passat B7-et vagy a Skoda Octaviát keresnék, hiszen a Honda már nálad is bizonyított, a Volkswagen dízelek pedig legendásan sokat kibírnak, értő kezek között. A Honda automata váltója tartós szerkezet, a VW-féle DSG viszont jobb vezetési élményt nyújt, bár néha foglalkozni kell vele, és az költséges lehet.

Whiskyből is olcsóbb a fiatalabb, nem véletlenül. Keress egy jó állapotú Accordot, nézesd át vásárlás előtt Tóth Imre Honda guru műhelyében és ha minden oké, irány Európa!

Sok sikert,

Marci

Nyitókép: Honda 

A nyugati szankciók miatt egyre több autógyártó kényszerül leállásra Oroszországban Kisgyerekeket szállító busz előtt büntetőfékezett, baleset lett belőle

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!