Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Fontos határidő jár le a kötelező biztosításokkal kapcsolatban március elsején

2023. február 28. | 10:27

Észben kell tartania ezt a határidőt az összes olyan autótulajdonosnak, akinek január elesejei évfordulója van.

Fontos határidőre hívja fel a figyelmet a Bank360.hu, mivel még mindig rengeteg ember köt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) január elsejei határidóval. Ez összesen 925 ezer szerződést takar, ezeknek majdnem a fele, 425 ezer darab magánszeméllyel köttetett.

Nekik fontos határidő a március elseje, mert ilyenkor jár le a 60 napos türelmi idejük a díj befizetésére. Ha ezt elhalasztják, súlyos pénzeket fizethetnek, telejsítménytől függően akár napi 1400 forintot, hacsak nem találkoznak rendőrrel.

Abban az esetben 5-50 ezer forint helyszíni bírságot szabhatnak ki, ha KGFB nélkül használjuk autónkat, mivel ez szabálysértésnek minősül. Ha esetleg szabálysértési eljárást is indítanak ellenünk, akkor 300 ezer forintig terjedő büntetéssel is sújthatnak.

A napidíjat a fedezetlenségi díj adja ilyen esetben, amely azért jön létre, mert nem fizettük be a KGFB árát, így az megszűnik. Ha a nevünkön van egy forgalomban levő autó, de azon nincs kötelező biztosítás, akkor bizony fedezetlenségi díjat kell fizetni, amelynek mértéke 2023-ban emelkedett, teljesítménytől függően 650-1400 forint lehet naponta.

Egy 10 napos csúszás esetén ez simán további 14 ezer forint, ráadásul innenntől nem válthatunk biztosítót. A jogszabály kimondja, hogy ha díjnemfizetéssel szűnik meg szerződésünk, akkor csak ott köthetjük újra a biztosítást, ahol a megszűnt szerződést kezelték. Hiába van olcsóbb vagy jobb ajánlat, a jogszabály a biztosítók kezére játszik.

Most kifejezetten a KGFB díjak emelkedése miatt, de egyébként is minden évben érdemes a piacon körbenézni és kalkulálni egy új árajánlatot a biztosítási évfordulónk előtt 60-30 nappal. Mindig másik biztosító szeretne egy kicsit jobban új ügyfeleket szerezni a többi társaságnál.

Ezért minden évben nekünk is érdemes ellenőriznünk, hogy vajon a jelenlegi biztosítónk akar minket jobban megtartani, vagy másik biztosítónak jobban kell-e a pénzünk? És hogy ne felejtsük el, mikor van a biztosításunk évfordulója (vagy az összes többi autós dátumunk, évfordulónk és adatunk) mi a szerkeszőségben a Carnotie online autókezelőjét használjuk. 

A másik kellemetlen helyzet az lehet, ha belesetet okozunk úgy, hogy nincs érvényes KGFB autónkon. Ilyenkor a vétlen félnek a Magyar Biztosítók Szövetségének a Kártalanítási Számláról kifizeti a kárát.

Később viszont rajtunk ezt egy összegben követelhetik, illetve erre még rápakolhatnak adminisztrációs költségeket is. Tehát a kötelező biztosítás teljesen beitta magát az autósok életében, nem érdemes elmulasztani sem a megkötését, sem a befizetését.

Bank360

Depositphotos
Meghalt egy 60 éves nő Tolnában, mert leesett egy mozgó buszról Még egy mentőautó is felborult a Déli pályaudvarnál történt balesetben

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!