„Tisztelt Marci!

Szeretnék tanácsot kérni autóvásárlással kapcsolatban, remélem tudsz majd segíteni. Eljött a pillanat, hogy bővüljön a háztartás egy autóval, jelen pillanatban szerzem meg a jogosítványt, első autó lenne, négy fős a család: anya-apa-két fiú felállásban. A kiszemelt autók, amelyek közül nem tudunk választani: Suzuki SX4 1.5 GLX és Toyota Corolla Verso 1,6-os vagy 1,8-as benzines kivitel. A vásárlásra fordítható keretünk körülbelül 1,5 millió forint. Hosszú távra gondolkodunk, alkatrész, szervizköltségek, fenntarthatóság tekintetében melyik lenne az ideális választás? Az autót rövidebb utakra használnánk eleinte, aztán majd megyünk távolabb is.

Válaszodat előre is megköszönve, tisztelettel: J. Zsolt.”

Kedves Zsolt!

Friss jogsi, két gyerek, feleség? Jól belecsaptál, gratulálok! A két említett típus közül én egyértelműen a Corolla Verso mellett tenném le a voksom. Az okok egyszerűek: a Suzuki SX4 1,5 literes motorja hajlamos hengerfej problémát produkálni és tapasztalataim szerint rövidesen kinövitek majd ezt az autót, nem fognak kényelmesen elférni a gyerekek és a csomagok.

A Verso alapterületre nem sokkal nagyobb, mint az SX4-é, ugyanakkor lényegesen praktikusabb és biztonságosabb annál. Az 1,8 literes 1ZZ jelű Toyota benzinmotor sajnos dinamika szempontjából sokkal jobb, mint a gyengébb 1,6 literes, ám az előbbi esetében fennáll az olajfogyasztás lehetősége, ami képes kettétörni az éves költségvetést. Friss jogsival szerintem úgysem a szombat esti Váci úti futamokra készülsz majd és az 1,6-os is bőven elegendő lesz a céljaitokhoz.

Az alkatrészárak nagyjából megegyeznek a Suzuki és a Toyota esetében, viszont ugyanazért a pénzért idősebb és többet futott példányt találsz majd az utóbbiból. Ez ne okozzon gondot, mert a két autótípus teljesen más kávéház. Keresd az 1,6-ost, vagy az 1,8-as esetében mérjetek kompressziót és nyomásveszteséget, esetleg CO-t egy szervizben zajló vásárlás előtti átvizsgálás alkalmával.

Ha zöld pöttyöt találsz a nívópálca sárga végén, az azt jelenti, hogy a Toyota korábban, garancia keretében cserélt motort az autóban és ez gyakori jelenség, mert ellentétben sok más márkával, ez a gyártó általában vállalja a felelősséget a problémákért.

Üdv:
Marci