Így segíti az autósport a megújuló energiaforrásokra való átállást

Közzétéve:
2020-08-16, 14:22

A Formula-E és Extreme-E versenysorozatok hatalmas teret nyithatnak az elektromos technológia fejlődése előtt.

A világban tapasztalható fejlődéssel egyidejűleg növekszik az energia iránti kereslet is. Nem is lehet kérdés, alternatív forrásokra van szükség, hogy kielégíthetők legyenek a megváltozott igények. 2018-ban 23 milliárd megawattóra elektromos áramot használt fel a Föld népessége. Ez elegendő mennyiség, hogy az Eiffel-tornyot, a Time Squaret és Las Vegas kaszinóit 8000 évre ellássa energiával. A kereslet növekedésével ez a szám is egyre magasabb lesz – vajon honnan lesz ennyi energia a jövőben?

Foglalkoztat a környezetvédelem? Ehhez kapcsolódó kérdőívünket az alábbi linken tudod kitölteni.

Elsődlegesen továbbra is a természetes erőforrásokra támaszkodunk, az energiaellátás 80%-ért a fosszilis üzemanyagok felelnek. A túlfogyasztásnak azonban következményei vannak, az elégetett energiahordozók szennyezik a levegőt, a negatív behatások pedig klímaválsághoz vezettek.

Az energiaelőállítás jövője

Az elmúlt 10 évben tapasztalt trendek azt mutatják, hogy évről-évre emelkedik a megújuló energia felhasználása, ezzel együtt pedig csökken a széntől és olajtól való függőségünk. Az Egyesült Királyság elektromos energiaellátásának 47%-a megújuló forrásból származik. Costa Rica a világ vezető országa ebben a tekintetben, a karibi állam egymást követő harmadik évben érte el a 99%-os mutatót. Ezek az adatok jelzik, hogy a világ egy része elindult a megfelelő irányba.

A megújuló energia forradalma

Costa Ricában minden a vízről szól. Hatalmas vízierőműveket építettek az ország gyorsfolyású folyóin, az energiaellátás 78%-át itt állítják elő. Az Egyesült Királyságban a megújuló energia 30%-át szélerőművek termelik ki, köszönhetően többek között a Dogger Bank projektnek, melynek szélturbinái a brit partok mentén helyezkednek el. A gigantikus turbinák akár 3,6 gigawatt energiát is képesek előállítani, ez lefedi az ország energiaigényének 5%-át, és elég ahhoz, hogy 4,5 millió otthonnak biztosítson elektromos áramot.

megújuló energia

Észak-Afrikában Marokkó végez kiemelkedő munkát, itt található a világ legnagyobb napelemfarmja, mely 580 megawatt elektromos áramot állít elő. Ennek köszönhetően évente közel 800 ezer tonna szén-dioxid kibocsátástól menekülünk meg.

Zéró-kibocsátás kihívás

Ugye milyen tökéletesen hangzik a tiszta, megújuló energiaforrásokat használó világ gondolata? Megvalósítható egyáltalán, hogy minden ország és a közel nyolcmilliárd ember igényét lefedje? Első körben a karbonsemlegességi célkitűzéseken kellene drasztikusan módosítani. Vannak olyan országok, ahol rendkívül alacsony a fosszilis energiahordozók felhasználása, a fejlődő világ nagy része azonban még mindig inkább az olajra, gázra és szénre támaszkodik. A megújuló energiára való átállás így nem megvalósítható.

„A karbonsemlegesség kihívásait nem szabad félvállról vennünk. Természetesnek vesszük, hogy világítanak a lámpák, amikor megnyomjuk a kapcsolót. Energiára alapvetően szükségünk van. Fontos, hogy készletek halmozzunk fel, és támaszkodjuk a megújuló energiaforrásokra is” - mondta Steven Chu, a Stanford Egyetem professzora, egykori amerikai energiaügyi miniszter.

Hosszú még az út

Azt megállapíthatjuk, hogy a világ elindult a megfelelő irányba, ám a kézzel fogható fejlődéshez drasztikus változás és szélesebb körű nemzetközi támogatás szükséges. A fejlődő országokat is segíteni kell, hogy fokozatosan csökkentsük a fosszilis energiahordozóktól való függőségünket.

A világ népessége várhatóan kétmilliárddal növekedhet a következő két évtizedben. Ezzel együtt emelkedik az életszínvonal, egyre nagyobb lesz az energiaigény. A mostani fogyasztáshoz képest újabb 47 millió megawatt elektromos áramra van szükség a karbonsemlegesség eléréséhez. A megújuló és tiszta energia bizonyos területein ehhez komoly technológiai áttörésre van szükség.

Felgyorsítani a változást

A közlekedési és autóipar továbbra is hatalmas szerepet fog játszani a jövő energiaellátásában. A hibrid, elektromos és hidrogénmeghajtású autók szélesebb körű elterjedésével hosszantartó, pozitív hatás érhető el a hétköznapokban. Csökken a benzin és gázolaj iránti kereslet, az akkumulátorok élettartamát és hatótávolságát kell növelni, és működőképes lesz a projekt.

Formula E

Ami az autóversenyzést illeti, a többéve zajló Formula-E, és a jövőre rajtoló Extreme-E versenysorozatok hatalmas teret nyithatnak a technológiai fejlődésnek, melyet a világ legnagyobb autógyártóinak kutatás-fejlesztési részlegei kihasználhatnak.

Energiahatékony és károsanyag-kibocsátás nélküli autókkal jelentősen csökken a fosszilis üzemanyagok felhasználása. Az ipar és a politikai vezetés is nagyobb mértékben fogja támogatni a kezdeményezéseket, hiszen a változás mindannyiunk közös érdeke.

Kapcsolódó írások

DS X E-Tense tanulmányautó oldalról
2018. október 01.
Négy modell világpremierjét is az őszi autó kiállításra időzítették a franciák
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője

További hírek