2021. november 02. | 11:25

A brit Tyre Reviews a legnépszerűbb, R16-os abroncsokat vizsgálta.

A négy évszakos gumiabroncsokra vonatkozó követelmények lényegesen magasabbak, mint a nyári vagy téli abroncsokkal kapcsolatban. Egy jó négy évszakos guminak megfelelő biztonságot kell nyújtania az autóban utazók számára a téli hidegben, havas-jeges körülmények között és a nyári hőségben egyaránt. Ezt az egyensúlyt általában csak úgy lehet elérni, ha a gyártók kompromisszumokat kötnek a gumiabroncsok szerkezetének kialakítása során.

Ha a hangsúlyt a téli használhatóságra, a havas körülmények közötti teljesítményre helyezik, az általában negatív hatással van gumiabroncs produktumára száraz körülmények között. Ha viszont az abroncs alapvető jellemzőit nyári gumiként értelmezik, akkor a gumi téli menettulajdonságai szenvednek csorbát.

Foglalj időpontot a gumicserére minél hamarabb! Töltsd le az ECDH Appot és kapj értesítőt a gumicseréről minden szezon előtt!

Az, hogy sikerül-e megtalálni azt a kompromisszumos megoldást, amely minden körülmények között megfelelő tapadást biztosít, nagyban függ az egyéni felhasználás módjától, vagyis attól, hogy a sofőr mikor, hol és hogyan fogja használni az adott garnitúrát.

Mivel a négy évszakos abroncsok iránti kereslet évek óta folyamatosan növekszik, a brit Tyre Reviews átfogó tesztnek vetette alá az új négy évszakos abroncsokat, hogy kiderítsék, vajon megfelelnek-e velük szemben támasztott követelménynek, egyúttal segítséget nyújtsanak a választásban azok számára, akik egy garnitúra gumit szeretnének használni egész évben.

Ezek voltak a vizsgált abroncsok:

  • Avon AS7 Gen 2
  • Bridgestone WeatherControl A005 Evo
  • Continental AllSeasonContact
  • Goodyear Vector 4Seasons Gen-3
  • Michelin CrossClimate 2
  • Nokian SeasonProof
  • Pirelli Cinturato All Season SF2
  • Star Performer SPTS AS
  • Vredestein Quatrac

A teszten referenciaként szerepelt egy magasan értékelt nyári és téli abroncs is, hogy pontos képet kaphassunk arról, mely területeken teljesítenek gyengébben a négy évszakos gumik a kifejezetten az adott évszakhoz kifejlesztett társaikkal szemben.

A középkategóriás autókra szánt 205/55 R16-os méretű gumikat az aktuális Volkswagen Golfon tesztelték száraz, esős/nedves és havas körülmények között is, vizsgálták a zaj- és kényelmi szintjüket, valamint megmérték a gördülési ellenállásukat annak érdekében, hogy a teszt a lehető legátfogóbb áttekintést adja a gumiabroncsok teljesítményéről.

A négy évszakos gumik tesztelését az ausztriai Sankt Pölten közelében található Wachauring pályáján végezték, míg a vírushelyzet miatti életben lévő utazási megkötések miatt a téli körülmények közötti teszteket egy független finn cég végezte az Ivalóban található „White Hell” tesztközpontban.

Száraz körülmények

A kilenc szett közül a legolcsóbb, a Star Performer (az elnevezés csalóka) nyújtotta a leggyengébb teljesítményt ezen teszt során. Nem okozott váratlan és kellemetlen meglepetéseket, egyszerűen csak képtelen volt elegendő tapadást biztosítani, és már kicsit nagyobb tempó mellett is folyamatosan csúszkált. Arról nem is beszélve, hogy szárazpályás fékezésnél csaknem 10 méterrel hosszabb, 43,27 méteres fékútra volt szüksége a 100 kilométer/órás tempóról történő megálláshoz, mint a lista élén végző Michelin.

A féktávolságokat összevetve csak a nyolcadik helyet szerezte meg a Goodyear. Kezelhetőség szempontjából hiányzott a pontosan, precízen vezethetőség érzete, és míg a kör első felében jól tapadt, miután kellően felmelegedett, a tapadás érezhetően visszaesett.

A Continental meglepően sportos és dinamikus vezetési élményt biztosított, ám 39,99 méterre volt szüksége a megálláshoz.

A fékút hossza alapján a Nokian a hatodik legjobb eredményt érte el. Kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, élvezetes és gyors vezetést tett lehetővé, de nem volt képes felvenni a versenyt a mezőny legjobb abroncsaival.

Az Avon jól produkált a nyári körülmények között, jól reagált a kormánymozdulatokra, de tapadás tekintetében nem nyújtott eléggé sportos érzetet.

A Bridgestone érzetre nagyon hasonló teljesítménű, mint a Goodyear. Ráadásul szintén nem szerette a melegebb körülményeket, és a teszt végére messze ez a szett tűnt a legkopottabbnak.

A Vredestein gumiknak 38,25 méterre volt szükségük, hogy megállítsák az autót. Ez a képzeletbeli dobogó harmadik fokára volt elegendő. Összességében még a tesztelőket is meglepte, milyen kiváló tapadással rendelkezett a garnitúra száraz körülmények között.

A második legrövidebb fékutat a Pirelli produkálta, ugyanakkor a kifejezetten jól kezelhető és megfelelő tapadást biztosító, de nem kimondottan sportos olasz guminak még így is 77 centivel hosszabb távolságra volt szüksége ahhoz, hogy megállítsa az autót, mint a toplista első helyét megszerző Michelinnek. Ez a négy évszakos szett nyújtotta a leginkább nyári abroncsokra emlékeztető vezetési élményt, és minden tekintetben a versenytársak fölé nőtt száraz aszfalton.

A két referenciagumi a várakozásoknak megfelelően teljesített. A téli abroncs – mivel nem ilyen körülményekre lett kifejlesztve – egyszerűen képtelen volt elegendő tapadást biztosítani a száraz pályás körökhöz. Igaz, még így is jobb lett a körideje és rövidebb a fékútja, mint a Star Performernek.

Magától értetődő, hogy a nyári garnitúrával sikerült elérni a legjobb köridőt és a legrövidebb féktávot is. Összességében azonban nem volt jelentős teljesítménybeli különbség a nyári és a legjobb négy évszakos abroncs között.

Nedves körülmények

Akárcsak szárazon, a Star Performer nedves aszfalton sem volt képes felvenni a versenyt a mezőny többi tagjával, és ezúttal sem tudott megfelelő tapadást biztosítani az autó számára, bár ahogy az idő melegedett, némiképp a teljesítménye is javult. Féktávolság tekintetében azonban még mindig 7,5 méterrel maradt el a soron következő Nokian mögött, ami biztonságos, semleges, kiegyensúlyozott vezetést tett lehetővé, de tapadás tekintetében elmaradt a legjobbaktól.

A Goodyear rendkívül egyenletes teljesítményt nyújtó gumiabroncs volt, jó tapadással és stabilitással a kanyarokban, ami kellő magabiztosságot adott a tesztelőknek, hogy keményen nyomják és feszegessék a határokat. Féktávolság tekintetében azonban csak a mezőny második felében zárt.

Bár szárazon a Michelin minden szempontból felülmúlta vetélytársait, nedves aszfalton csak közepes vezetési élményt biztosított. Ennek ellenére kellő tapadással rendelkezett, és a fékútja is csak 1,5 méterrel volt hosszabb a legjobbtól.

Az Avon nagyon hasonló teljesítményt produkált, mint a Nokian. A tesztkörök során kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, és bár a kanyarokban a tapadása nem érte el a legjobbak szintjét, mégis az ötödik legrövidebb féktávolságot produkálta.

A Pirelli négy évszakos abroncsaival kapcsolatban a tesztelők inkább negatívumként emelték ki a semleges vezetési élményt. Ettől függetlenül nagyon jó tapadással rendelkezett nedves aszfalton.

A harmadik helyen a Continental végzett, ami hasonlóan kiegyensúlyozott és biztonságos vezetést garantált, mint a Nokian és az Avon. Ebben az esetben is inkább a kanyarstabilitás jelentette a problémát.

Érzetre a Vredestein mintha egy teljesen más kategóriát képviselt volna, annyira jó tapadással rendelkezett. Messze ez az abroncs nyújtotta a legsportosabb, legszórakoztatóbb vezetési élményt a tesztelők szerint, és bár köridők tekintetében toronymagasan a mezőny fölé nőtt, a féktávolsága majd egy méterrel volt hosszabb, mint a vizes aszfalt legjobbja, a Bridgestone esetében.

A japán gumi kiválóan teljesített a fékteszteken, és a kigyorsítások során is kimagasló tapadást tett lehetővé, ezt a nagyszerű teljesítményt azonban a kanyarokban már nem sikerült ugyanezt a szintet hoznia. Így ezen a téren a Vredestein jobbnak bizonyult.

Mivel a tesztet 4 fokban végezték, ez már pont az a tartomány volt, ahol a nyári abroncsok már nem érezték jól magukat. A gumik tapadása látványosan visszaesett, ezért a kanyarokban folyamatosan küzdeni kellett az autóval, és a nyári kerekek minden tekintetben gyengébb teljesítmény nyújtottak, mint a négy évszakos papucsok (a Star Performer kivételével).

Ugyanakkor míg 4 fokban a leggyengébb, addig 15 fokban a legjobb eredményt sikerült elérni a nyári abroncsokkal, ami jól mutatja, milyen komoly hatással van a hőmérséklet a gumik tapadására.

Havas körülmények

Hóban a leggyorsabb kört a Nokian produkálta, második helyen a Continental végzett, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára a Michelin állhatott fel. Kiemelték, hogy a Nokian rendkívül jó tapadással rendelkezett, a Continental kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, míg a Michelin nagyobb tempó mellett is könnyű kezelhetőséget tett lehetővé.

Vezethetőség tekintetében mindhárom abroncs jobban teljesített, mint a téli gumi, de a féktávolságokat összevetve egyedül a Continental tudott rövidebb fékutat produkálni. Ebből a szempontból a legjobb és a leggyengébb négy évszakos garnitúra között alig 1 méter volt a különbség.

Nem meglepő módon a nyári gumival szerelt autó gyakorlatilag vezethetetlen volt a hóban, és csaknem háromszor akkora távolságra volt szüksége, hogy megállítsa az autót, mint a Continentalnak.

Összességében a teszt alapján megállapítható, hogy a jobb márkák, jó minőségű négy évszakos gumiabroncsai néha már jobban teljesítenek, mint az évszakspecifikus abroncsok. Spórolni azonban semmi esetre sem érdemes – elég csak megnézni a Star Performer példáját – hiszen távolról sem mindegy, milyen tapadást biztosít az a négy tenyérnyi felület, ami az úttal érintkezik.