2024. március 02. | 03:18

Lehet, hogy már benned is felmerült a kérdés, hogy a benzin vagy a gázolaj meddig áll el akár a kocsiban, akár elspájzolva kannában. Ez egy összetett probléma, így nem is lehet a kérdésre egyetlen mondattal válaszolni.

Megesett veled az, hogy hosszú időn keresztül nem nyúltál hozzá a garázsban tárolt benzines kannához? Esetleg az, hogy fél év alatt egyetlen egyszer sem szálltál be a gépkocsidba? Szerencsére az ilyen eset ritka, de megeshet a kérdés, van-e az üzemanyagnak lejárati dátuma.

Mennyi üzemanyagot tárolhatok otthon?

A témával korábban már részletesen foglalkoztunk. A magyar jogszabályok szerint:

  • társasházban legfeljebb 10 liter benzint és 30 liter gázolajat tárolhatsz,
  • családi házban kétszer ennyit,
  • az lakóegységhez tartozó garázsban 5 liter benzint vagy gázolajat.

Mennyi ideig használhatom fel az üzemanyagomat?

A benzint és a gázolajat nyers kőolajból állítják elő, ami akár évmilliókon keresztül megőrzi állagát. Finomítás után egyáltalán nem ez a helyzet.

A benzinbe rengeteg illékony anyag kerül, ami párolgáshoz vezet, a folyamat közben az összetétele is változik. Ez a folyamat egy egyszerű tankolásnál is tapasztalható, ugyanis a pisztolyból kiérkező folyadék szagából kikövetkeztethető.

A British Petrol szerint a benzin 5 hét után 5%-kal lesz nehezebb lesz, ami csökkent hatásfokot eredményez. Az olajvállalat megerősíti, hogy a hajtóanyag szobahőmérsékleten és szorosan lezárt műanyag vagy egyéb tartályban tárolva 1 évig tárolható, az egyszer kinyitott edény esetében ez az idő fél évre csökken. Ha gyakrabban nyitogatnád ki a tárolóedényt, esetleg magasabb hőmérsékleten, pl. 30°C-on tárolnád, a bomlási idő három lecsökkenhet.

Mivel az Európai Uniós szabványoknak megfelelően 10% etanolt is szükséges belekeverni a benzinbe, fontos, hogy időről időre a tank vagy tárolóedény tartalmának egyharmadát töltsük meg friss üzemanyaggal. Ez a csökkent etanoltartalmú benzinréteget felfrissíti, miközben eltávolítja az alá süllyedt etanolos keveréket.

Bizonyos idő után azonban érdemes kiszivattyúzni az „állott” hajtóanyagot. Amikor a hajtóanyag alkotóelemei ilyen módon rétegződik a tartályban hosszútávú tárolás következtében, az ez által létrehozott jelenséget fázisszétválásnak nevezzük.

Gázolaj esetében szerencsésebbnek tűnik a helyzet, mivel illékony adalékokat nem tartalmaz. Hosszútávú tárolás esetén fő problémája, hogy gumisodik és üledéket képez, amely a sötét elszíneződésből következtethető ki. Zárt kannában több mint egy esztendőig tárolható.

Ha a tartályt nyitva tartjuk, a pára lecsapódásából származó nedvesség kedvező környezetet teremt a gázolajat bomlasztó gombáknak és baktériumoknak. Hosszabb tárolás esetén érdemes félévente biocidot használni.

LPG-s autót használok, kell nekem is tartanom ettől?

Ha lezárt tárolóban tartod, a fentiekkel ellentétben aggodalomra semmi ok.

Mi történik akkor, ha állott üzemanyag van a kocsiban és elindítom a motort?

Ha kevés van a tankban, kicsi a probléma. Ekkor célszerű feltölteni friss üzemanyaggal autódat, így komoly szervizszámláktól menekülhetsz meg. A gond akkor kezdődik, ha vagy nagyon kevés van a tankban, vagy csurig van a régi üzemanyaggal. Ilyenkor viszont le kell szivattyúzni a hajtóanyagot.

A benzin-levegő keverékben az utóbbi aránya csökkenni fog az idő múlásával, így egyrészt megnövekszik az üzemanyag-fogyasztás (ilyenkor célszerű friss benzinnel feltölteni), szélsőségesebb esetben az oxigénhiány miatt nem megfelelő működés léphet fel.

Ha régi benzint használsz az autó üzemeltetése közben, az égés során szennyeződések rakódnak le a motor belső komponenseire, ami hosszabb távon komoly károkkal járhat. Eközben a dízelmotoroknál az üzemanyagszűrőben, valamint az befecskendező-rendszerben keletkezhetnek gondok, ha a bomlás nagyjából lezajlott.

Hová tudom leadni a lejárt üzemanyagot?

A rossz benzint vagy gázolajat töltőállomásokon és az erre kijelölt helyeken lehet leadni, de tartállyal együtt, mint a festéket, a hulladéklerakóknál is elfogadják. Egyes emberek a fűnyírójukba töltik vagy mosóbenzinként használják, bár ezeket a megoldásokat biztonsági okokból jobb kerülni.

Összefoglalás

Ha 1-2 hónapig állva hagyod az autót, semmi probléma nem adódik, egy tankolással ráfrissítve úgy működik a motor, mintha mi sem történt volna.

6-7 hónapnyi állást követően viszont illik óvatosnak lenni. Nézd meg, mennyi van a tankban! Ha kb. félig van megtöltve, új üzemanygot érdemes rátölteni, ellenkező esetben szivattyúzni kell és leadni az ilyen anyagokat elfogadó kijelölt helyekre.

Az autókat arra tervezték, hogy viszonylag rendszeresen használják őket, ellenkező esetben nemcsak az üzemanyaggal lesznek problémák, hanem az akkumulátorral, a karosszéria korróziójával és rengeteg más dologgal.

Pixabay