2023. november 27. | 09:36

Az autópályán gyakran közlekedők jó néhányszor találkozhattak már érdekes csíkokkal bizonyos helyeken. Ez a magyarázat létezésükre.

Ha közlekedtünk már nagy esőben, akkor tudjuk, hogy a tapadás szignifikánsan romlik a gumik és az útfelület között, miközben a fogyasztás jelentősen növekedhet. A vizes aszfalt csúszik, csak akkor kapcsolódunk az úthoz, ha a gumi bordázata képes kiszorítani az alá kerülő folyadékot.

Amennyiben ez nem sikerül, akkor az úgynevezett aquaplaning jelenség részesei leszünk. Ez a vízen felúszást jelenti, amely akkor következik be, amikor a túl nagy mennyiségű víz és/vagy nem elég bordázottsággal rendelkező abroncs találkozik (akár túl nagy tempó miatt).

Ilyenkor megszűnik közvetlen kapcsolatunk az úttest felületével, helyette a vízen úszunk. Ez azért veszélyes, mert nem csak a fékezést lehetetleníti el, hanem a jármű irányíthatóságát is kvázi megszüntetni.

Az útépítők és kezelők részéről persze létezik már gyógyír a problémára, méghozzá a grooving technológiával, amely tulajdonképp az úttest felérdesítését jelenti. A speciális géppel bemart felület lényegében miniatűr árkokat tartalmaz, a víz pedig ezekbe folyik össze, míg a megmaradt felső részeken az abroncs továbbra is tapadni fog.

Utazás közben – főleg száraz időben – a megmart felület nem több egy kis extra gördülési zajnál, pár másodpercig tartó, enyhén zavaró búgásnál, azonban néhányak élete is múlhat ezeken a csíkokon, mikor a körülmények kellően mostohák. Az MKIF (Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő) Zrt. egy rövid videóban mutatja be az életmentő csíkokat annak apropóján, hogy a legutóbbi adatok szerint már 1,6 millió négyzetméternyi felújított úton is több helyen készítettek és készítenek groovingot – ahol például korábban ilyen baleset volt vagy épp gyakoriak a vízátfolyások az út dőlése miatt.

Az útkezelő munkatársai azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy ez sem gyógyír minden esetben. A lényeg, hogy mindig a körülményekhez, és persze autónk és saját tudásunknak megfelelő tempót válasszunk, így optimálisan reagálhatunk egy-egy váratlan esetre.

Közben már nem csak azt tudjuk, hogy mennyivel drágulnak jövőre az autópályahasználati jogosultságok, hanem az egynapos pályamatrica ára is kiderült. Azt is tudjuk, hogy a magyar vignetta hol helyezkedik el a környező országok azonos termékéhez képest.

NÚSZ