hétfő - 2023. február 06.
-8.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 671 Ft
D 684 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Mikor kaphatom vissza a jogosítványomat, ha bódult állapotban vezetek?

2022. július 08. | 16:33

Elvették a rendőrök olvasónk jogosítványát, miután bódult állapotban vezetésen kapták. Martin arra volt kíváncsi, hogy mennyi ideig tarthat az eljárás.

„Sziasztok!
Lehet furi kérdés lesz, de talán tudtok segíteni
Tegnap „bódult vezetés" miatt elvették a jogosítványom és annyit mondtak, hogy büntető eljárást fognak indítani.
Nem tudjátok esetleg, hogy ennek mennyi a lefolyási ideje, vagy van rá valami mód, hogy megsürgessem ezt a dolgot?
Köszönöm a választ előre is!"

Mivel az olvasó leveléből nem derült ki minden részlet, így válaszunkban igyekszünk minden lehetőségre kitérni. Abban az esetben, ha valakit bódult vagy ittas állapotban megállít a rendőr, azonnal elveszi a sofőr jogosítványát. Ezután rendőri feljelentésre nyomozás indul az elkövetővel szemben, ami jellemzően körübelül hat hónapot vesz igénybe.

Mindez csak egy általános tapasztalat, az eljárás hosszúságára nincsen jogszabály. Az időtartam függhet attól, hogy a kirendelt toxikológus szakértő, az ügyben résztvevő rendőr és az ügyész milyen mértékben van leterhelve. Extrém esetben akár évekig is elhúzódhat az ügy. A folyamatot felgyorsítani nem lehet, azt azonban írásban kérhetjük, hogy az ügy lefolytatásáig adják vissza a jogosítványt. A kedvező elbíráláshoz viszont nagyon nyomós indokra lesz szükség, például arra, hogy senki nem sérült meg, amíg bódult állapotban vezettünk, vagy hogy munkavégzéshez szükséges a jogosítvány.

Közúti ellenőrzés
Kép: Ujj Péter Tamás / Alapjárat.hu

A szerencsésebb esetnél maradva tehát általában hat hónap után a rendőrség lezárja a nyomozást, és az ügy részleteit vádemelési javaslattal elküldik az ügyészségnek. Onnan végül további 1-2 hónapon belül kapja meg a vétkes tértivevényes levélben a büntetővégzést, amiben tárgyalás nélkül hoznak határozatot.

A büntetés 1 hónaptól 10 évig tartó jogsimegvonás és pénzbüntetés lehet attól függően, hogy az okozónak van-e bármilyen szabálysértése, bűncselekménye korábbról. Súlyosbodik a helyzet, ha valakinek 8 napon túl gyógyuló sérülést okozunk, hiszen akkor szinte biztos a letöltendő szabadságvesztés is mellé. A megadott intervallum nem véletlenül ilyen tág, hiszen az alkoholos befolyásoltsággal szemben a bódultság mértékére nincsen egzakt mérőszám, azt leginkább a toxikológus állapítja meg.

Amennyiben a vétkes nem ért egyet a határozattal, nyolc napon belül írásban fellebbezhet, és további 4-6 hónap múlva tárgyaláson dönt a bíróság az esetről. Érdemes ezt mérlegelni, hiszen így szinte borítékolható, hogy egy évig is búcsút inthetünk a jogosítványnak, ráadásul anélkül, hogy végleges döntés született volna.

Az ítélethirdetéskor fontos apróság, hogy a bíró/ügyész gépjárművezetéstől való eltiltást állapít meg, vagy konkrét járműkategóriát jelöl meg. Utóbbi esetben (akár B kategóriánál is) nem kötelező a nyűggel és körülbelül 150 ezer forintnyi költséggel járó utánképzésen részt venni, egyszerűen csak kiállítanak egy olyan jogosítványt, amelynél az eltiltott kategóriánál szerepel egy dátum, ami az eltiltás végét jelenti. Ennek letelte után lehet azt a kategóriát is vezetni. Szintén fontos adalék, hogy általában az eltiltás mértéke visszamenőleges, vagyis amíg tartott az eljárás, már ketyegett a végül kiszabott vezetéstől eltiltás időszaka.

A kérdés megválaszolásában YouTube-műsorunk állandó szakértője, Dr. Herpy Miklós közlekedési szakjogász volt a segítségünkre.

A Lamborghini egyterű, amelynek létezéséről valószínűleg nem tudtál Letérdelnek-e az autók a 3G adatszolgáltatás megszűnésével?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!