2022. január 13. | 14:12

Fujj francia - ha te is így gondolod, akkor még sötétben tapogatózol és ezért olyan olcsók az egyébként remek és egyszerű buborék-Citroenek.

„Kedves Marci!

Jövő tavasszal családi autót tervezünk vásárolni, és nagyon szemezek az utolsó évjáratokban készült, tehát 2008-2010 körüli 1,6-os, benzines Citroen Xsara Picassókkal, mert nagyon praktikusnak és tágasnak tűnik a típus, és a rossz magyar utak miatt a lágyabb rugózásnak is örülnék, eleget döcögtem már német és japán autókkal. Az sem utolsó szempont, hogy 1,3 millió Ft-ért a kínálat tetejéről lehet válogatni. Mi a véleményed a típusról, mire kell figyelni vásárlásnál, mennyire tartós, mennyire megbízható? Az autó a tervek szerint 3 évig szolgálna, évi 8-10 ezer km futással.

Köszönöm válaszod:
Mihály”

Citroen Xsara Picasso
Képforrás: Citroen

Kedves Mihály!

A Xsara Picasso remek választás. A formavilága ugyan némi megszokást igényel, de az 1,3 millió forintos keret valóban a kínálat tetejéről enged váltogatni és ez egyáltalán nem lényegtelen szempont. A „régi" 1,6 literes motor valódi igáslovat varázsol a kis családi egyterűből és a tulajdonosok szinte mind imádják a típust kényelme és praktikuma okán. 

A Xsara Picasso gyenge pontja a hátsó futómű, ezt mindenképp ellenőriztetni kell vásárlás előtt, valamint a gyújtótrafók tudnak idővel elhalálozni. Találkoztunk már nyelestengely-problémával és elektromos hibákkal is, de ezek elenyésző számban ütötték fel fejüket, így nem tudok rosszat mondani az autóról, még a rozsda is elkerüli a Pikacsukat, amíg nem javítják őket igénytelen módszerekkel egy baleseti sérülés után. 

Alapvetően igen tartós és strapabíró autóról van tehát szó és kedvezni fog az esélyeknek a gyártási ciklus vége is, addigra szinte minden konstrukcióból kikerülnek a kezdeti hibák. Vegye meg a legjobb Picassót a legkevesebb kilométerrel és a legmagasabb felszereltséggel (a csomagtérben található gyári műanyag kosárka menő!) és egy nagyszerviz után használja boldogan! A fejvakarás majd akkor kezdődik, amikor 3 év után le akarja cserélni egy másikra, mert ennyi pénzért ennyire praktikus autót ilyen állapotban nehezen talál majd.

Üdv:
Marci