vasárnap - 2023. június 04.
17.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 576 Ft
100 626 Ft
D 554 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Szereted kerek számra tankolni az autód? Ezért ne tedd többé!

2019. január 14. | 08:50

Pénzt pazarolsz vele és még az autód is károsodhat, ha az első kattanás után még tankolsz néhány deci üzemanyagot

Társszerző: Hajdu Balázs

Amikor megállsz tankolni egy benzinkúton, behelyezed a pisztolyt a töltőnyílásba, beállítod, és vársz, amíg a tank tele nem lesz. Legalábbis a legtöbben így csinálják. Vannak olyanok, akik a pisztoly első kattanása után azonban még rátöltenek egy kis üzemanyagot, hogy szép kerek számok jelenjenek meg a számlálón. Na ez az, amit nem kellene.

Milyen problémát okozhat néhány csepp extra üzemanyag? Először is, előfordulhat, hogy a néhány plusz pisztolykattanás nem juttat plusz üzemanyagot a tartályba. A pisztolyokat ugyanis úgy tervezték, hogy azok automatikusan leálljanak, amikor megváltozik a légnyomás, azaz tele lesz a tank. Ha próbálsz plusz üzemanyagot befecskendezni, az könnyedén a földön landolhat a túlfolyócsövön keresztül. Az is előfordulhat, hogy a vákuum és a légnyomás következtében az üzemanyag visszaáramlik a pisztolyon keresztül, így gyakorlatilag duplán fizetsz azért, amit a végén meg sem kaptál.

A pénzpazarláson túl súlyosabb következményei is lehetnek a túltöltésnek. A modern gépjárművek ugyanis egy üzemanyag elpárolgást gátló rendszerrel vannak felszerelve. A videóban részletesen bemutatják a rendszer működését, melynek lényege az, hogy a túltöltés károsíthatja ezt azt, hiszen olyan helyre kerülhet nyers üzemanyag, ahol párának kellene lennie. A javítási költség akár a százezres nagyságrendet is elérheti.

Remélem, hogy a videóban és ebben a cikkben felsoroltak elegendő okot szolgáltatnak arra, hogy ne babrálj a töltőpisztollyal, amikor az már befejezte a műveletet. Ha mindenáron kerekíteni szeretnéd a fizetendő összeget, inkább vegyél egy kávét vagy egy szendvicset.

  • Címkék:
Akár 200 új modell érkezhet 2019-ben Audi Quattro Sport a Retropower műhelytől

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!