2023. április 26. | 10:45

Az elkeserítő eredményeket egy kampány során tapasztalták a hatóságok.

Már nem először csatlakozik a magyar rendőrség a ROADPOL nevű kezdeményezéshez. Ennek lényege az utak biztonságosabbá tétele ellenőrzés és ha kell, akkor bírságolás által.

Ez a kezdeményezés az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatához köthető, ők indították el nemzetközi szinten. Ehhez pedig mi is csatlakoztunk és megtartottuk április 21-én a 24 órás sebességmérést.

Ebben ráadásul az is különleges volt, hogy a lakosság tehetett javaslatokat a rendőrségnek, hol lenne szükség sebességmérésre. Mivel rengeteg visszajelzést kaptak, így könnyebb volt kihelyezni országszerte 1329 helyszínen a sebességmérő eszközöket.

Összesen 799 rendőr vett részt az akcióban és reggel 6-kor indult a mérés, amely másnap reggel 6 óráig tartott. Ezalatt összesen 609 025 járművet ellenőriztek.

És akkor itt jön az egészen elszomorító adat, mivel ennyi autósból 6053 volt aki gyorsabban hajtott a megengedettnél és bemérték. Ez azt jelenti, hogy a mért autósok 1 százaléka gyorsan hajtott.

Arról egyelőre sajnos nincs statisztika, hogy milyen fokú gyorshajtásokkal találkozhattak a hatóságok az akcióban. Viszont fontos már a legenyhébbeket is kiszűrni, mivel Magyarországon a közlekedési balesetek legfőbb oka a gyorshajtás.

Emiatt a hatóságok azt kérik a sofőröktől, hogy tartsák be a sebességkorlátokat. Illetve emellett természetesen minden más KRESZ szabályt is a forgalomban.

Korábban egyébként egy videónkban foglalkoztunk már azzal a feltevéssel, hogy Magyarország a gyorshajtók országa.

Depositphotos