2023. július 05. | 10:23

Az autópálya kezelője közzé tett néhány videót arról, hogy milyen baleseteket szenvedtek az utóbbi időben, főleg kamionosok.

Autópályán különösen figyelnie kell minden közlekedőnek, hiszen a tempó magas. Elég egy rossz mozdulat ahhoz, hogy tragédia történjen, de jellemzően inkább a figyelmetlenség okoz galibát.

Ahogy a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF Zrt.) videójában az első teherautós is valószínűleg ezért okozott balesetet. A leírás szerint az M1-es autópályán várta a műszaki mentést egy kamionos, félreállva.

Ekkor érkezett egy másik, aminek a sofőrje bámészkodott és nem vette észre veszteglő társát. Bár kis kormányrántással próbált korrigálni, de belerohant az előtte haladóba és rakománya szétborult az úttesten. A helyzetnek csak azért van minimális komikuma, mert a vétkes teherautó folyékony szappant szállított, ami mindent beterített.

A következő eset az M7-es autópályán történt egy terelés során. Egy teherautós haladt a terelésben szabályosan, majd a második kanyart már nem vette be.

A sofőr vélhetően rosszul lett és ezért nem kormányozta el teherautóját a megfelelő helyre. Helyette az árokba hajtott és felborult járművével. Itt egyébként csak azt érdemes megjegyezni, hogy mennyire nem összetartó közösség is a közlekedőké, hiszen sokan nem álltak meg segítséget nyújtani, csak később egy furgonos.

A harmadik esetben szintén egy baleset miatt kezdett kialakulni torlódás, aminél mindenki lassított. Egy teherautó sofőrje azonban nem vette ezt észre és az előtte haladóba rohant nagy lendülettel.

Bár a videóban jelenleg kamionosokat soroltak fel, valójában nagyon vegyes, hogy ki és miért okoz balesetet. Minden jármű kormánya mögött ember ül, így értelmetlen egymásra ujjal mutogatni, hiszen mindkét csoportnak megvannak a fehér és fekete bárányai.

Az MKIF Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy figyeljenek oda jobban, legyenek előzékenyek és elnézőbbek a közlekedőkkel. Ne vezessünk feszülten és fáradtan, főleg ebben a nagy melegben legyünk óvatosabbak az utakon.

A videót az alábbi Facebook-poszban tekintheted meg. Ha a böngésződ nem jeleníti meg és a „Third-party media, can we show it?" szöveget látod, az „Always for Facebook" vagy az „Only this media" gombokra nyomva láthatóvá válik a videó.

MKIF Zrt.