2024. január 25. | 14:39

Ilyen rongálást sem gyakran látni. Egy düsseldorfi utcán parkoló Porsche Taycan fényszóróit távolították el tolvajok brutális módon.

Már a téglákra pakolt, kerekétől megfosztott gépjárművek látványa is sokkolóan hat az autók szerelmeseinek, az alábbi bűncselekmény azonban még erre is rátett egy lapáttal, amelyből mostanában egyre több akad. Egy metálzöld Porsche Taycan Cross Turismo esett csonkítás áldozatává Németországban.

A Düsseldorf egyik utcáján parkoló luxusautót ugyanis első lámpáitól szabadították meg, ám nem mindennapi módon. Az elkövetőek ugyanis felvágták az elektromos járgány géptetőjét, és úgy vették ki a fényszórókat.

Még a katalizátortolvajoknál sem értem, hogyan tudják a minden bizonnyal hatalmas zajjal és látvánnyal járó tevékenységet úgy véghez vinni, hogy közben senki nem veszi észre – persze egy eldugott parkolóban könnyebb garázdálkodni. Ez a szerencsétlen stuttgarti villanymasina viszont egy lakóövezetben parkolt, párhuzamosan az utcán.

Az oké, hogy egy pár ilyen LED-es fényszóró nem olcsó mulatság – az interneten rákeresve újként darabja 1,1 millió forintot kóstál –, ám amennyiben valakinek ilyen autója van, és összetöri az elejét, egyrészt csak-csak rendelkezik teljes körű biztosítással, másrészt, ha volt pénze majomra, legyen banánra is. Persze biztos olcsóbb megbízni pár fiatalt vagy nehezebb anyagi helyzetben levő embert, hogy bármilyen módszerrel, de beszerezzék a kívánt alkatrészeket.

Mivel a Porsche megrongált elemei alumíniumból készülnek, nem lehetett nehéz dolga az elkövetőknek. A biztonság kedvéért nem flexet, hanem a sérülésekből ítélve egyszerű fémvágó ollót használhattak, mindenesetre a látvány elég szomorú.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy elégnek bizonyult az oldalsó panelek felmetszése, nem kellett a lökhárítót vagy a géptetőt is bántani a „plasztikai műtéthez”. A javítási költségek így is tetemesek lesznek, mert az oldalpanelek darabára 200 ezer forint körüli, ám ehhez még a fényezés, az egyéb szükséges alkatrészek, munkadíjak, no és a már említett lámpák ára is hozzácsapódik.

Sajnos más nagy értékű autóval is bántak már el vandálok korábban. Össze is szedtünk tíz ilyen esetet a múltból, amelyeket itt tudod megnézni.

R.I.P Taycan Turismo - brutal headlight theft
byu/No_Supermarket9751 inPorsche
Depositphotos