Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Tűz ütött ki a Toyota egyik beszállítójánál, több modell gyártását is le kellett állítani

2023. augusztus 29. | 11:09

A Toyota egyik fő beszállítójának csehországi üzeme gyulladt ki, emiatt leállt két modell gyártása is.

Hatalmas tűz pusztított Csehországban egy autóipari beszállító üzemében. Itt olyan elengedhetetlen kis műanyag alkatrészeket készítenek, amelyek nélkül több gyártási folyamat is leállhat egy autógyárban.

A Novares CZ Zebrak nevű vállalat üzeme több nagy autógyártónak is szállított alkatrészeket, de a tűz okozta kiesés a Toyotának fájt a legjobban. A japán márka a kiesés miatt kénytelen ideiglenesen leállítani a Yaris és az Aygo X gyártását is.

A partnerség olyan szinten mozog, hogy a tűz eloltása után a Toyota szakértőket küldött segítségül, hogy felmérjék a károkat. A tűzoltók 50 órán keresztül dolgoztak, mire megfékezték a pusztítást az üzemben.

A vállalatnak egyébként főleg a gyártó- és raktárlétesítményei sérültek meg a tűzeset során. Pontos adatokat egyelőre nem tudni, de becslések szerint nagyjából olyan 75 millió eurós, azaz 29 milliárd forintos kár keletkezett.

Az eset kapcsán a Toyota szóvivője, Tomas Paroubeck is nyilatkozott. Megerősítette, hogy a vállalat kulcsfontosságú alkatrészt szállított nekik, aminek hiánya most gyártáskimaradást okozhat.

Elmondta, hogy az eset miatt leállították a gyártást, ami hatással lesz a tervezett darabszámokra. Arról egyelőre semmit sem tudott mondani, hogy vajon mikor állhatnak helyre a dolgok.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat
A kreativitás segít szintet lépni - Peugeot 408 PureTech 130 (2023) - Teszt Életmentő felszerelések kerülnek több autópálya-menti OMV benzinkútra

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!