2019. szeptember 16. | 17:58

Több mint 1 millió elem és 13 000 munkaóra, ez a LEGO Technic Bugatti Chiron.

Jellemzően amikor a francia luxusautókat gyártó cég, mint márka szóba kerül, az embernek ösztönösen egy futurisztikus sportautó jut az eszébe. Nos, az igazság az, hogy amikor Háfra Zsolt kollégámmal megláttuk a gépet, ugyanez ugrott be nekünk is. Belegondolni is félelmetes, hogy mennyi idő, kitartás és kreativitás szükséges egy ilyen projekt megvalósításához. Ehhez kaptunk most némi betekintést.

A kulisszák mögött

Az ikonikus sportautó megépítéséhez körülbelül 1 évre volt szüksége a szakembereknek. Az egész projekt elvégzéséhez 13 438 munkaóra kellett, amiben természetesen benne van a fejlesztés is.

A LEGO Chiron 1:1 méretaránnyal rendelkezik, tehát pontosan akkora, mint aszfaltszaggató társa. A jármű egyik legérdekesebb része a motor, ezt külön ki szeretném emelni. Az elméleti teljesítménye 5,3 lóerő, amihez 92 Nm nyomaték párosul, és ez egészen 20 km/h-s végsebességet tesz lehetővé. Természetesen a brutális izomgép kistestvére nem lehetne teljes a motorhang nélkül. Szerencsére egy pillanatig sem kell aggódni, hiszen az építők erről is gondoskodtak egy szimulátor segítségével, és meg kell mondjam igen meggyőző az eredmény.

A motor az alábbi elemeket tartalmazza:

  • 2304 db Power Functions motor
  • 4032 db LEGO Technic fogaskerék
  • 2016 db Lego technic kereszttengely

Az előző felsorolást folytatva most következzen néhány egészen konkrét adat és információ:

  • 1 500 kg összsúly
  • Mozgatható hátsó légterelő (LEGO Power Functions és Pneumatikai elemek felhasználásával)
  • Eredeti Bugatti Chiron felnik és emblémák
  • Több mint 1 millió darab LEGO Technik elem
  • Az építés során nem alkalmaztak ragasztást

A szeptember 16-án megtartott sajtótájékoztatón az egyik építő szakembertől azt is megtudhattuk, hogy a legóból készült Bugattit kétféleképpen lehet irányítani és kezelni. Az egyik módja természetesen a hagyományos „beülök és megyek vele” típusú történet. A dolog pikantériája, hogy egyetlen egy pedál van benne, az is a fék. Szerencsére ez magával hozza azt, hogy lányos zavarában az ember túl nagyot nem tudna hibázni. A gázadást amúgy egy gomb biztosítja, csakúgy, mint a világítást és a tükrök kezelését is.  Ja, és persze szervokormány dolgozik a modellben…tök evidens, nem?

A másik mód egy WiFi vezérelt megoldás, amelynek köszönhetően a felbecsülhetetlen értékű gépezet egy távirányítással vezérelhető kezesbáránnyá válik. Itt szúrnám közbe, hogy az értékét az építő csapat sem tudja megbecsülni, nincs erre vonatkozóan hivatalos adat.

Azt gondolom, hogy érdemes megtekinteni ezt a nem mindennapi látványt, és ha úgy adódik egy szelfit is lőjj vele.

A LEGO Bugatti Chiron a Westend City Centerben (aluljárószint, Millenium udvar) van kiállítva, 2019. szeptember 16. és 22. között.

Amennyiben mégsem tudnál elmenni, lesd meg az Alapjárat által készített videóban, ahogy lerántják a leplet a Chironról!

Fotók: Háfra Zsolt