Ha egy jó filmet akarsz: Hajsza a győzelemért

Közzétéve:
2017-02-07, 15:01

Ha szereted az autós filmeket, de egy Halálos iramban résznél többre vágysz

Személy szerint nekem azok a filmek a kedvenceim, amik valós eseményeken alapulnak, de ettől még van mondanivalójuk úgy, hogy közben egyenesen hipnotizálnak, ha nézed. A Hajsza a győzelemért pont ilyen.

A 2013-as Hajsza a győzelemért a brit James Hunt és az osztrák Niki Lauda rivalizálását mutatja be a hetvenes években, főszerepben a James Huntot játszó Chris Hemsworth-szel és a Niki Laudát játszó Daniel Brühl-lel.

A film magyar feliratos trailere:

A történet 1970-ben kezdődik, és az elején még James Huntra fókuszál, aki ez időben a Formula 3-ban versenyzett, és itt találkozott először Niki Laudával is, akivel már ekkoriban éles csatákat vívott a győzelemért.

Lauda és Hunt a Formula 3-ban is versenyeztek már

Hunt egy agresszív manőverrel kiejti a versenyből Laudát, még a Formula 3-ban

James Hunt ekkoriban mindenáron arra törekedett, hogy feljusson a Forma 1-be, és bár ezt a film nem mutatta, de agresszív versenyzési stílusa miatt gyakran törte össze az autókat amiket vezetett, ezért nehezebben is jött össze a Forma 1-be való bekerülés.

A film nem törekszik arra, hogy dokumentumfilm-szerűen vigye végig a történetet, így csak azt látjuk, hogy James Hunt csapatfőnöke, Hesketh (teljes nevén Thomas Alexander Fermor-Hesketh, Hesketh 3. bárója) bevásárolja Huntot a Forma-1-be és a csapatot is maga után Hesketh-nek nevezi el.

A film könnyed hangulatára jellemző, hogy James Huntot olyannak ábrázolja, amilyen valójában volt: megrögzött nőcsábász, akinek az overalljára is fel volt hímezve, amikor a Hesketh-tel elkezdett versenyezni a Forma 1-ben: Szex. A bajnokok reggelije.

James Hunt a Hesketh-tel

A pillanat, amikor eldől, hogy James Hunt végre a Forma 1-ben versenyezhet a Hesketh-tel

Ezzel szemben ott van a másik oldal, Nikolaus „Niki” Lauda, az osztrák, aki tekintélyes gazdag családból származik és összetűzésbe keveredik apjával, amikor közli vele, hogy ő az autóversenyzésből akar megélni.

Anyagi biztonságát kockára téve bevásárolja magát a Forma 1-es British Racing Motors-hoz, ahol találkozik a csapattársával, Clay Regazzonival. Lauda személyiségére jellemző volt a kíméletlenség, építő jellegű kritikáit mindig kendőzetlenül adta elő. Bár a film már nem szól azon időszakáról, versenyzői karrierje után felkérte a Ferrari 1992-ben, hogy legyen az ekkoriban igencsak mélyponton lévő csapat tanácsadója. Lauda segíteni szerette volna a csapatot, de kompromisszummentes szókimondása inkább csak demoralizálta a csapatatot.

Lauda a Brisith Racing Motorsport mérnökeivel

Lauda nem csak egyszerű versenyző, hanem kiváló meglátásai is vannak, hogyan lehetne gyorsabb az autó

A British Racing Motors-nál is korábbi versenyzői tapasztalatát felhasználva ajánlotta az átalakításokat, amitől még gyorsabb lett a P160-as versenyautó.

A film kiválóan állítja szembe a két versenyző teljesen különböző stílusát, mind az autóversenyzés, mind a magánélet terén. Míg Hunt habzsolta az életet, és a pályán is vakmerőségéről volt híres, addig Lauda tehetsége mellé hatalmas munka párosult, szórakozás helyett folyamatosan a versenyzésre koncentrált.

Laudára hamar felfigyelt Enzo Ferrari, aki leszerződtette csapatához, hogy aztán 1975-ben megnyerhesse velük Lauda élete első világbajnoki címét, aminek hatására Hunt kis híján összeomlik, ebben az időszakban hagyja el a felesége is. Emellett versenyzői karrierje is veszélybe került, mert Lord Hesketh nem bírta a Forma 1-gyel járó anyagi megpróbáltatásokat, így a 75-ös év volt az utolsó idénye a Hesketh-nek a Forma 1-ben (bár a valóságban nem teljesen így történt, sokkal inkább nagyobb szerepe volt Hunt távozásának a Hesketh összeomlásában, ami ráadásul 1978-ig versenyben maradt de ennyi alkotói szabadságot megengedhetünk a rendezőnek).

Szerencsére sikerült Huntnak leszerződnie a McLaren-Fordhoz, ami ekkoriban rendkívül jó autókkal versenyzett, és így újra lett esélye felvennie a küzdelmet Laudával.

Niki Lauda portré

Ezzel el is érkeztünk a legendás 1976-os évhez, ahol az idény elején Lauda megnyeri a Brazil- és Dél-afrikai nagydíjat, a harmadik versenyt az Amerikai-nagydíjat pedig Regazzoni. Csak a negyedik, Spanyol nagydíjon állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára Hunt, viszont ideiglenesen diszkvalifikálták a Ferrari csapat indítványára, ugyanis az autója tengelytávja másfél centiméterrel szélesebb volt a megengedettnél. Később ugyan visszaadták neki az első helyért járó pontokat, de át kellett alakítani a McLaren-Fordot, hogy megfeleljen a szabályoknak. Ez viszont maga után vonta, hogy nem lett megfelelő a motor hűtése, így az rendre leállt/kigyulladt.

Augusztus 1-én következett a Német Nagydíj, amikor is Hunt indulhatott a pole-pozícióból, viszont a verseny napján erős esőzés volt, ezért Lauda összehívta a versenyzőket, és indítványozta, hogy töröljék a versenyt az időjárás miatt, de ezt a versenyzők leszavazták, és rajthoz álltak. A verseny kezdetére elállt az eső, és a pálya javarészt felszáradt, de a versenyzők döntő többsége (köztük Lauda és Hunt) nedves aszfalthoz való gumikkal kezdte a versenyt, számítva, hogy újra elered az eső. Egy kör után azonban kiderült, hogy ez hiba volt, mindannyian lecserélték a gumikat szárazra. És a második körben megtörtént a tragédia…

Lauda egy megcsúszás után nekicsapódott a falnak, majd ezek után még Harald Ertl és Brett Lunger is ütközött vele, aminek hatására teljesen lángba borult Lauda autója. A versennyel mit sem törődve próbálták kimenteni Laudát az autóból, akikhez aztán még csatlakozott Arturo Merzario és Guy Edwards, de még így is egy perc alatt sikerült a lángokban álló autóból kihúzni Laudát. A versenyt nem fújták végül le, James Hunt lett az első helyezett.

Niki Lauda balesete a Német Nagydíjon

Az ütközés, ami majdnem Lauda életébe került

Lauda eközben élet és halál között lebegett, a tüdejét ért égési sérülések miatt egyáltalán nem volt biztos, hogy életben marad. Viszont nemcsak hogy életben maradt, de alig 2 versenyt hagyott ki, és visszatért a Forma 1-be, amit mindenki lehetetlennek gondolt, és a balesete utáni első versenyén rögtön a 4. helyet szerezte meg.

Mivel a világbajnoki-ponttáblázatot Lauda vezette, egészen az utolsó, Japán Nagydíjig esélyes volt a világbajnoki címre, és Huntnak óriási bravúrra volt szüksége, hogy végül ő legyen a Forma-1 1976-os világbajnoka. Japánban ugyanis szintén esett az eső, emiatt Lauda feladta a versenyt, és Huntnak sikerült megszereznie a 3. helyet, amivel a világbajnoki ponttáblázaton megelőzte Laudát.

1976 Japán Nagydíj Lauda és Hunt

A Japán Nagydíj, ahol még mindig nem dőlt el, ki lesz végül a világbajnok

Bár Lauda nem lett végül világbajnok, ha nincs a balesete, és az azt követő lábadozása és magára találása, szinte biztos, hogy nem Hunt, hanem Lauda nyerte volna a 76-os évet, és a film is ezt az üzenetet sugallja nekünk, akármennyire is jó pilóta volt Hunt.

A film mind rendezésében, mind operatőri munkájában kiváló, a színészeken érződik, hogy teljesen a szereppel vannak, de mintha egy hajszállal jobb lenne a Daniel Brühle megformálta egérképű „kraut” (angol gúnynév a németekre-osztrákokra). A tempó végig feszes, és amikor a filmben elindítják a versenyautókat, szinte mi is az orrunkban érezzük a benzingőzt.

Hunt és Lauda Forma 1

Az igazi James Hunt és Niki Lauda, még Lauda balesete előtt

A film lejobb vágás-kategóriában BAFTA-díjat nyert, és a kritikusok mellett a közönség is nagyon jóra értékelte IMDB-n a maga 8.1-es pontszámával. Nem szinkronizálták magyarra, így csak feliratosan tekinthető meg, de azt mondom, ez pont hogy nem árt a filmnek, ugyanis így még jobban átjön a színészek karatkere, a maguk akcentusával.

Aki szereti a valós történeteken alapuló filmeket, azoknak ajánlom, akik viszont valaha is rajongtak a Forma-1-ért, azoknak egyenesen KÖTELEZŐ! 

James Hunt Forma 1 film

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A 8 legszebb hangú V12
2017. június 13.
A V10-ek után mindenképp érdemes a 12 hengeres V motorokat is átnyálazni. Szinte kizárólag szuperautókat és óriás luxus szedánokat szereltek ilyen szívvel, így a hétköznapi autók szóba se jöhetnek.
A Ferrari és a Lamborghini nem akar elektromos autót
2017. szeptember 15.
Technológiai fejlődés ide vagy oda, vannak még olyanok, akiknek egy jó szívó V12 még mindig többet ér, mint bármilyen villamosított technika

További hírek