2019. június 23. | 14:39

Az osztrák legenda ezzel az autóval lett világbajnok először, a 312T modell kikiáltási ára 2 milliárd forint.

Társszerző: Hajdu Balázs

Eladóvá vált az a Ferrari 312T, mellyel Niki Lauda 1975-ben megnyerte pályafutása első Forma 1-es világbajnoki címét. Az autót a Gooding & Company aukciós ház bocsájtja árverésre augusztusban, a kikiáltási ár 2 milliárd forint felett van.

Az összeg természetesen rendkívül magas, ám az autó gazdag történelmét tekintve biztosan felkelti a gyűjtők érdeklődését. A Ferrari mindössze öt ilyen versenyautót épített 1975-re. A modell nevében szereplő „T” a keresztirányban elhelyezett váltóra utal, melyet a hátsó tengely elé szereltek fel, a jobb súly-erő eloszlás, és hatékonyabb kanyarodás érdekében.

Niki Lauda ezzel az autóval nyerte meg az 1975-ös Francia Nagydíjat, míg Hollandiában második, a Német Nagydíjon pedig a harmadik helyen ért célba. Öt versenyen használta 022-es számú karosszériát, mellyel Clay Regazzoni is rajthoz állhatott a következő évben.

Az autót először egy francia gyűjtő vásárolta meg a nyolcvanas években, majd Hollandiába került, most pedig egy amerikai tulajdonos árulja, akinél 2008 óta pihen a garázsban. Az összes mechanikus alkatrészt kicserélték, így Lauda Ferrarija felújítva várja új gazdájának jelentkezését.

A lenti galériában még több képet nézhetsz meg a tűzpiros versenyautóról.