Eladó Niki Lauda 1975-ös Ferrarija

Közzétéve:
2019-06-23, 12:39

Az osztrák legenda ezzel az autóval lett világbajnok először, a 312T modell kikiáltási ára 2 milliárd forint.

Társszerző: Hajdu Balázs

Eladóvá vált az a Ferrari 312T, mellyel Niki Lauda 1975-ben megnyerte pályafutása első Forma 1-es világbajnoki címét. Az autót a Gooding & Company aukciós ház bocsájtja árverésre augusztusban, a kikiáltási ár 2 milliárd forint felett van.

Lauda 1975-ös világbajnok Ferrarijában

Az összeg természetesen rendkívül magas, ám az autó gazdag történelmét tekintve biztosan felkelti a gyűjtők érdeklődését. A Ferrari mindössze öt ilyen versenyautót épített 1975-re. A modell nevében szereplő „T” a keresztirányban elhelyezett váltóra utal, melyet a hátsó tengely elé szereltek fel, a jobb súly-erő eloszlás, és hatékonyabb kanyarodás érdekében.

Niki Lauda ezzel az autóval nyerte meg az 1975-ös Francia Nagydíjat, míg Hollandiában második, a Német Nagydíjon pedig a harmadik helyen ért célba. Öt versenyen használta 022-es számú karosszériát, mellyel Clay Regazzoni is rajthoz állhatott a következő évben.

Lauda 1975-ös Ferrarijának kormánya

Az autót először egy francia gyűjtő vásárolta meg a nyolcvanas években, majd Hollandiába került, most pedig egy amerikai tulajdonos árulja, akinél 2008 óta pihen a garázsban. Az összes mechanikus alkatrészt kicserélték, így Lauda Ferrarija felújítva várja új gazdájának jelentkezését.

A lenti galériában még több képet nézhetsz meg a tűzpiros versenyautóról.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.
2019. július 12.
A Ferrari egyik kamionjára valahol néhány illegális bevándorló is feljutott, egy biztos: nem a versenyre voltak kíváncsiak.

További hírek