10 lenyűgöző videó a régi Osztrák Nagydíjak történetéből

Közzétéve:
2019-06-27, 15:29

A mai osztrák pálya is izgalmas és gyors, ám ha megnézed ezeket a felvételeket, te is vissza akarnád idézni a legendás Österreichring szellemét!

Társszerző: Hajdu Balázs

A Red Bull Ring a jelenlegi versenynaptár egyik legizgalmasabb pályája. Rövid, sok a padlógázos szakasz, pompás a környezet. Az itt rendezett versenyek általában sok eseményt, komoly izgalmakat hoznak. A versenypályának egyetlen negatív tulajdonsága van – ez már nem az Österreichring.

A régi kialakítás Silverstone és Monza mellett a sportág történetének leggyorsabb pályái közé tartozott, 1970 és 1987 között rendezték itt az Osztrák Nagydíjat. Amikor az ausztriai futam 1997-ben visszatért a versenynaptárba, a pálya már nem emlékeztett a régi kinézetére. A versenypálya jelenlegi tulajdonosa, a Red Bull utalt arra, hogy szeretnék visszahozni a régi aszfaltcsík bizonyos részeit. Az alábbi videók segítségével meglesheted, mennyire eszeveszetten jó pálya volt az Österreichring!

Az első futam – 1970

Az első Osztrák Nagydíj a lehető legjobb időben érkezett a helyi szurkolók számára. Hősük, Jochen Rindt meggyőző fölénnyel vezette a bajnokságot, hazai futama előtt pedig megnyerte az előző négy versenyt. Nagyszerűen indult a hétvége az osztrákok számára, ugyanis Rindt megszerezte az első rajtkockát. A problémák a versenyen kezdődtek: Rindt Lotus 72-ese a futam egyharmadánál megadta magát. A győzelmet Jacky Ickx szerezte meg, mögötte Ferraris csapattársa, Clay Regazzoni végzett.

Mint később kiderült, ez volt Jochen Rindt utolsó Forma 1-es futama: pár héttel később Monzában életét vesztette a szabadedzésen.

Egy belső kamerás felvétel 1973-ből

A videónak köszönhetően Clay Regazzoni, a BRM pilótájának autójában ülhetsz. Érdemes megfigyelni, hogy gyakorlatilag nincsenek lassú kanyarok, a pálya tele van hosszú egyenesekkel. Ez a pálya akkoriban épült, amikor a Nordschleife és Spa veszítettek a népszerűségükből, mivel azok túl veszélyesek voltak. Tekerd fel a hangerőt és élvezd a V12-es csodálatos hangját!

...és egy újabb 1987-ből

1987-ből Satoru Nakajima belső kamerás körét figyelheted meg. Az egyetlen valódi változtatás, hogy a rendkívül gyors 1-es kanyar elé betettek egy lassítót. Az 1970-es autókhoz képest ekkor már háromszor annyi lóerővel versenyeztek a Forma-1-ben. Nelson Piquet 256 km/h-s átlagsebességgel szerezte meg a pole pozíciót. Ennél nagyobb számot csak Keke Rosberg tud felmutatni, aki 1985-ben Silverstoneban 259 km/h-s átlagot hozott. Ijesztő? Eléggé!

Vittorio Brambilla megnyeri futamot – majd összetöri az autót, 1975

Az 1975-ös Osztrák Nagydíj rajtja előtt hatalmas eső zúdult a pályára. Ahogy az szokott lenni, az eső felborította az erőviszonyokat. A March versenyzője, Vittorio Brambilla remek esőmenő hírében állt. A 19. körben, James Huntot megelőzve élre állt, és már nem is engedte ki a vezetés a kezei közül. A versenyt végül piros zászlóval megszakították. Ez volt Brambilla egyetlen futamgyőzelme, melynek ünneplése közben elvesztette irányítását az autó felett, és a korlátnak csapódott. Stílusos befejezés.

Derek Daly füvet nyír - 1980

Az Österreichringen soha nem volt tökéletes a biztonság. Egy baleset, vagy az autó meghibásodása esetén a versenyzők a korlátban, vagy a pálya melletti füves területen kötöttek ki. Sajnálatos módon számos pilóta vesztette életét ezen a pályán, de voltak olyanok is, akik a szerencsének köszönhetően ki tudtak szállni az autóból. Az egyik ilyen túlélő Derek Daly, aki az 1980-as futamon, a Tyrrell fékhibájának köszönhetően kisodródott a fűre. Még éppen meg tudott állni a szögesdrót kerítés előtt...

Nelson Piquet kimegy a boxba tankolni - 1982

Az üzemanyagvételezés nem volt új dolog a Forma-1-ben, ám 1982-ben nem alkalmazták túl gyakran. A Brabham csapat azonban felismerte, hogy a korszak turbó motorjai sokat fogyasztanak, így szükség lehet a verseny közbeni rátöltésre. Az autó tervezője, Gordon Murray kitalálta, hogy gyorsabbak lehetnek a többieknél, ha két szakaszra osztják a versenyt, és mindkettőben könnyű autóval mehetnek.

Ausztriában minden adott volt, hogy kipróbálják a stratégiát. A két Brabham hamar az élre állt, és sikerült akkora előnyt kiépíteniük, hogy előbb Nelson Piquet, majd Ricardo Patrese is kimehetett a boxutcába üzemanyagért. Sajnálatos módon nem sokkal később mindkét autó kiállni kényszerült. A Brabham a következő évben annyira hatékonyan használta a stratégiát, hogy 1984-ben – biztonsági okokból – betiltották a tankolást.

Keke Rosberg és Elio de Angelis csatája, 1982

Az 1982-es Osztrák Nagydíjon Elio de Angelis vezető helyen haladt az utolsó körökben, ám alacsony üzemanyagszintje miatt óvatosabban kellett nyomni, így Keke Rosberg hamar utolérte őt. A két pilóta hatalmas csatát vívott egymással, végül de Angelis kivédekezte a finn pilóta támadásait, és 0,05 másodperccel előbb ért célba.

Andrea de Cesaris balesete - 1985

A baleseteiről ismert Andrea de Cesaris meglepően sértetlenül úszta meg az alábbi bukást. Akkoriban a csapatok nem láthatták, mi történt pontosan, így amikor de Cesaris visszatért a boxba, azt mondta, hogy az autó egyszerűen elromlott. Nem tudom, miként gondolta, hogy megúszhat egy ilyen hazugságot. Amikor a csapatfőnök Guy Ligier visszanézte a felvételeket, állítólag azt mondta:

„Nem engedhetem meg magamnak, hogy alkalmazzam ezt az embert.”

Ennek megfelelően az olaszt egy versennyel később elküldték a csapattól.

Baleset a rajtnál - 1987

Egyre fokozódott a nyomás Bernie Ecclestone részéről, mondván a pálya nem felel meg a kor Forma-1-es követelményeinek. Később kiderült, hogy 1987-ben tartottak utoljára F1-es futamot az Österreichringen. A problémát leginkább a keskeny célegyenes okozta, gyakran előfordultak rajtbalesetek.

1987-ben akkora baleset történt a rajt után, hogy rögtön előkerült a piros zászló. Martin Brundle autója a korlátnak csapódott, a két Tyrrell egymással ütközött, hatalmas volt a kavarodás. Az újraindítás még kaotikusabbra sikerült…

Baleset a második rajtnál is - 1987

Az újraindításnál beragadt Nigel Mansell, ez pedig láncreakciót indított el: a mezőny fele belekeveredett a balesetbe. A romok eltakarítása hosszú időt vett igénybe, a versenyt a tervezettnél két órával később tudták elindítani.

A rengeteg baleset, gyatra felszereltség és biztonsági okok vezettek odáig, hogy az Österreichring kikerült a versenynaptárból. Az is csoda, hogy közel két évtizeden át versenyezhettek ezen a pályán. A Forma-1 1997-ben visszatért Zeltwegbe, a Hermann Tilke által tervezett A1 Ringre, ez azonban már nem ugyanaz a versenypálya. Az Österreichring ugyanis egyedi és megismételhetetlen.

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek