2021. augusztus 31. | 17:03

Fesztiválhangulatban telt a Formula Student East versenyhétvégéje, érdekes dolgokat tudtunk meg még érdekesebb emberektől.

Augusztus 7. és 11. között rendezték meg a Formula Student East versenyt a Hungaroringen, ami nem más, mint lelkes egyetemi hallgatók által épített elektromos és belső égésű motorral szerelt, valamint önvezető formulaautók összecsapása és bemutatója.

A kizárólag egyetemi hallgatókból álló csapatok a rendezvény során úgynevezett statikus és dinamikus versenyeken indítják autóikat, amiket saját maguk terveztek és építettek. A verseny nem csak műszaki vonalon, hanem gazdasági területen is hozzáértést követel, hiszen ki kell dolgozni egy teljes üzleti koncepciót, amit bizony prezentálni is kell, illetve biztosítani kell a projekt működéséhez szükséges anyagi hátteret. A csapattagok kivétel nélkül egyetemisták, vannak köztük közgazdászok, villamos-, gépész- és járműmérnökök is.

A rendezvénysorozat 2016-ban debütált, és hatalmas sikert aratott. Olyannyira, hogy 2018-ban a Formula Student East először szervezett különálló rendezvényeket belső égésű és elektromos motorral szerelt autóval rajtoló csapatok számára, valamint új kategóriát indított a vezető nélküli járműveknek. Ezt követően az esemény hazánkban átkerült a Zala ZONE Autóipari tesztpályára, amely jelenleg Európa egyik leginnovatívabb tesztpályája.

A pontokat különféle állóképességi feladatokra kapják a csapatok, külön szabályrendszernek megfelelően. 2020-tól ugyanazzal az autóval akár több kategóriában is lehet indulni. A versenysorozat az évek során folyamatosan bővült, a 2016-os versenyen 44 csapat vett részt, idén pedig már 84 résztvevő érkezett a világ minden tájáról. A rendezvény célja az, hogy a fiatal mérnökök sokkal átfogóbb és részletesebb szakmai gyakorlatot kaphassanak, mint ahogy azt az iskolapadban ülve tennék. Sokszor egyetlen ilyen hétvége több fejlődést hoz, mint akár egy teljes szemeszter elmélete, tehát tökéletes kiegészítése annak. Nem csak tanulás, hanem utánpótlásképzés és felkészítés ez mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára a jövőbeli együttműködést illetően.

Belépve a paddockba fesztiválhangulat fogadott miket, hömpölygő emberáradatok, nem kevés látnivaló, az ember fülébe szivárgó egy-egy érdekes információ az autókról, ténylegesen európai szintű rendezvénynek lehettünk tanúi, ahol egy percig sem tudtunk unatkozni. Látszik a belefektetett energia és idő, hiszen még interjúalanyainkat is nagyon nehezen tudtuk elcsípni egy-egy riport erejéig, mindenki teljes erőbedobással dolgozott a hétvégén.

A BME Formula Racing Team Magyarország első egyetemista hallgatókból álló Formula Student csapata, amely 2007 óta tervez és épít együléses, formula típusú versenyautókat a nemzetközi Formula Student konstruktőri versenysorozatba. Ez egy olyan összetett projekt, amely magában foglalja a tervezést, a gyártást, a tesztelést, a versenyzést és nem utolsó sorban a menedzselést. Minden tag autósport iránti szenvedélye és elkötelezettsége kell ahhoz, hogy a csapat jól tudjon működni és a tagok egyetlen, hatékony egységként dolgozzanak. Nincs is ezzel gond a BME FRT háza táján, mindannyian lelkesek és céltudatosak.

Többek közt általuk épített autók vettek részt a hétvége különböző megmérettetésein. Ajna, az elektromos és Rozi, az önvezetővé átalakított formaautók nem kis kihívás előtt álltak.

Az első nap a csapatok kitelepülésével, technikai gépátvétellel és három teszttel (fékteszt, esőteszt, skid-pad) indult, valamint a csapatoknak az üzleti prezentációikat is ezen a napon kellett előadniuk. A vasárnap már a statikus versenyszámokról szólt (költségek bemutatása, fiktív üzleti terv prezentálása, koncepció és tervezés), valamint végül ezen a napon teljesítette az autó az úgynevezett „skid pad” versenyszámot, ahol egy nyolcas alakú pályán az autó oldalgyorsulását mérik.

Hétfőn gyorsulás és autocross versenyektől „zengett” a pálya, Ajna 3,5 másodperc alatt teljesítette a 75 méteres távot, ami a csapat történetének eddigi legjobb ideje. Az autocross versenyszámban a FRT végül a kategória második helyét szerezte meg.

A negyedik napon az endurance (állóképességi) versenyszám következett, ahol az autók megbízhatóságát és „kitartását” pontozták a bírák. A 22 km-es versenytávot a Hungaroring aszfaltcsíkján rendezték meg, azon belül is a célegyenes vége és az első kanyar volt kialakítva a szlalomjellegű feladat számára. Ebben a versenyszámban a csapat a második helyen végzett.

Az este már a díjkiosztó ceremóniáról szólt, ahol a BME Formula Racing Team átvehette az őt illető díjakat, ha kíváncsi vagy hol végzett összetett értékelésben a csapat, nézd végig az erről szóló videónkat!