Egy tereprali verseny alatt kétszer is betört Alonsoék szélvédője a Hiluxon

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-09-22, 12:50

Alonso és Coma borította a Hiluxot, de ez sem állította meg őket a dél-afrikai tereprali versenyben.

2019. szeptember 13-14.-én rendezték meg a Lichtenburg 400 versenyét Dél-Afrikában. A kétszeres F1 bajnoknak, Alonsonak biztosan nem ez volt a legszerencsésebb versenyhétvégéje, de a csapat szerint tapasztalatszerzésnek nem volt rossz. Az biztos, hogy átfogó ismereteket szereztek az autó szerkezeti merevségéről és a leggyengébb láncszemnek a szélvédő bizonyult.

A 300 km-es shakedownt lezavarták szeptember 12.-én, ahol sikeresen összeismerkedhetett Marc Coma is az autó navigációs rendszereivel és képbe került a következő napok itinerével. Az első 55 kilóméteres távot a 10. helyről rajtolva kezdték meg, remek időt autózva megelőzték az előttük haladót, 3. legjobb idővel értek célba.

2019 Lichtenburg 400 terepralin Fernando Alonso bukása

A következő szakasz 27. kilóméterénél történt baki miatt a páros felborította a Hiluxot, aminek következtében annak szélvédője betört. A borulás miatt rengeteg időt vesztettek és végül szélvédő nélkül, szemüvegben teljesítették a 190 kilóméteres szakaszt. A szervizcsapat cserélte a betört ablakot, helyretették a kasztnit így a délutáni szakaszra újra egyben volt a Hilux és a szervezők megengedték, hogy a csapat a mezőny előtt rajtolva folytathassa a tesztet.

2019 Lichtenburg 400 terepralin szervizeik Alonso autóját

Az új szakaszt megkezdve a páros tiszta útviszonyok között hajthatta a pickupot, de a sors nem egyszerű utat jelölt ki nekik. Az ötödik kilométernél egy szerencsétlenül járt madár törte be újra a Hilux szélvédőjét. Ezután következett a felkészülés újabb nehezített szakasza, a szélvédőt egy-egy kézzel tartva teljesítették a 190 kilóméteres távot, nem igazán volt idejük unatkozni.

Összességében a 16. helyen értek célba, de a legfontosabb feladat a verseny teljesítése volt. Fernando és Marc összesen 728 kilóméternyi versenytapasztalattal gazdagodott az új szakágban, ráadásul nem csak a változatos útviszonyok, de a technikai problémák megoldása terén is felkészültebbek lettek.

2019 Lichtenburg 400 terepralin Fernando Alonso bukása

„Minden egyes alkalommal, amikor beülünk az autóba, tanulunk valami újat, és egyre jobban hozzászokunk a Hiluxhoz. Sajnos a mai nap elég lidércnyomásosra sikerült. Délelőtt borultunk egy kisebbet és összetörtük a szélvédőt, ami igencsak zavart a kilátásban, ezért ki kellett szednünk a helyéről. A szakasz hátralévő részét védőszemüvegben teljesítettük a többi autó által felvert porfelhőben. A nap második felében a szervezők megengedték nekünk, hogy elölről rajtoljunk, és így tisztábban láthattunk, ám pár kilométer után elcsaptunk egy madarat, és megint betört a szélvédőnk. Ezután még közel 200 kilométert kellett vezetni úgy, hogy közben egyik kezemmel a szélvédőt tartottam, a másikkal pedig a kormányt. Nem ez volt a legjobb napunk, de sikerült újabb kilométereket megtenni a Hiluxszal. Jó, hogy megtapasztaltuk ezeket a nehézségeket, mielőtt fontosabb versenyeken találkoznánk ilyesmivel először” – foglalta össze az eseményeket Fernando Alonso.

2019 Lichtenburg 400 terepralin Alonso csapatja

A következő verseny Marokkó, ahol Alonso és Coma tovább folytathatja a felkészülést. A Marokkó ralit Fez városa mellett rendezik meg október 3-9. között. A Dakar rali előfutamának tartott marokkói versenyt tavaly a Toyota Gazoo Racing színeiben versenyző Nasser Al-Attiyah nyerte navigátorával Mathieu Baumellel. A versenyen összesen 2500 kilómétert autóznak majd, amiből 1868 kilóméteren lesz éles időmérés, a hosszú táv mellett pedig többféle útfelülettel találkoznak majd.

Forrás:
Címkék:

További autós hírek

Mentőautó ütközött személyautóval Nyíregyházán, a Pazonyi úton vasárnap este. A baleset következtében a gépkocsiban utazó 31 éves nő a helyszínen életét vesztette. További...

Olvasónktól kaptuk a videót az Illatos úti tahó teherautósról. Írja: “Az illatos út elején egy teherautó a tilos jelzés ellenére piros lámpánál és...

Elképesztő állapotban szeretett volna a következő videó “főhőse” autót vezetni. Olvasónk, aki megakadályozta ezt, a következőt írta: “Akkor kezdtem el felvenni, miután kiesett...

Viber közösségünkbe küldtek egy videót, amin már megint egy magát rettentően jó sofőrnek képzelő autós kezd előzésbe. Persze a gond nem is ezzel...

Tilos jelzést mutatott a sorompó, de a vonatra aztán hiába vártak az autósok. Pedig a többség megállt, ahogy az elő van írva, csakhogy...

Kapcsolódó írások

Fernando Alonso a Toyota Hilux volánja mögött a teszten
2019. augusztus 21.
Fernando Alonso a Formula-1-ben és a WEC-ben elért sikerek után valami újra vágyik.
A HunGarian Baja pénteki napja képekben
2018. augusztus 13.
Az Alapjárat a MAMS Tereprali Szakágának online médiapartnereként segíti a sportág népszerűbbé tételét. Ennek az együttműködésnek a részeként a tereprali világkupa magyar fordulóján, vagyis a jubileumi, 15. HunGarian Baján kiemelt szerepet kapott a website.
Dési János terepmotoros a Dakar-ralin
2018. október 22.
Dési Jánost talán minden magyar terepmotoros ismeri, de nemzetközi szinten is csettintenek a neve hallatán. A világ egyik legkeményebb kihívását, a Dakar-ralit hatszor is megjáró sportoló épp most épült fel súlyos vállsérüléséből. Ebből az apropóból (is) interjúztam vele!
Ssangyong Rexton DKR terepen
2018. december 06.
2018-ban a Tivolival nem tudtak kitűnni az indulók közül, így 2019-ben a Rextonnal próbálkoznak.