2022. december 24. | 15:30

Ennél kaotikusabb nagydíj nem nagyon volt a Formula 1 történetében.

1941. december 24-én, az új-zélandi Hamiltonban megszületett Howden Ganley, aki 1971 és 1974 között 35 Forma-1-es futamon állhatott rajthoz. Ganley első pontjait az 1971-es Olasz Nagydíjon szerezte, ahol az 5. helyen ért célba.

Történelmi versenyről van szó, ugyanis ezen a futamon született az F1 történetének legszorosabb befutója, Ganley mindössze 6 tizedmásodperccel végzett a győztes Peter Gethin mögött.

Ganley 1971-ben Amerikában, majd 1972-ben Németországban érte el pályafutása legjobb eredményét, mindkét alkalommal a negyedik pozícióban intették le. 1973-ban a BRM csapatától a Frank Williams Racing Cars istállóhoz szerződött, a kaotikus Kanadai Nagydíjon pedig egy ideig futamgyőztesnek gondolhatta magát.

Ezen a versenyen alkalmazták először a biztonsági autót a Forma-1-ben, a Safety Car azonban tévedésből Ganleyt vélte az első helyen haladó pilótának. A szervezők a leintést követően őt hirdették ki győztesnek, a hivatalos statisztikák szerint azonban Peter Revson nyert, Ganley pedig hatodik lett, pedig azt hitte, hogy a harmadik helyen végzett. Micsoda káosz!

2000. december 24-én hunyt el John Cooper, a farmotoros Forma-1-es autó, valamint a legendás Mini Cooper tervezője. Ennek a csapatnak a színeiben olyan ikonikus pilóták versenyeztek, mint Jack BrabhamSir Stirling Moss, illetve Bruce McLaren.

Depositphotos