FIA Motorsport Games 2019 – Olimpia négykeréken

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-10-08, 16:19

Az FIA Motorsport Games Drifting Cup kategóriájában Szántó Zoltán képviseli hazánkat.

Egy új, különféle vezetési képességeket megmérettető sorozat indul az autósportban, ahol a résztvevő országok számára kiegyensúlyozott teljesítményt kell nyújtani a különféle autósport szakágakban például driftben. A 2019 október 31. és 2019 november 3. között megrendezett megmérettetésnek az olaszországi Vallelunga Circuit ad otthont. 6 különböző kategóriában fognak versenyezni 20 ország pilótái.

drift

Magyarország is képviselteti magát a rendezvényen, versenyzőink a Touring Car Cup, a Formula 4 Cup, a Karting Slalom Cup, a Digital Cup és Drifting Cup futamain indulnak. A drift sportágban Szántó Zoltán áll majd helyt a Hunakamo csapat színeiben.

Ellenfelei közül az osztrák, cseh, litván versenyzők műszaki- és vezetéstechnikája már nem ismeretlen, hiszen rendszeresen látogatnak hazánk nemzetközi versenyeire, nemrég a Trackwood sorozat máriapócsi futamain is találkozhattak már velük, ahol Ámon Olivérral mi is kint voltunk.

Ugyanakkor az indulók között lesznek a magyar pilóta számára teljesen ismeretlen versenytechnikával és vezetési stílusban autózó svájci versenyzők is. A 20 résztvevő országból 13 képviselteti magát a drift szakágban, aminek edzései és kvalifikációi november 1.-én zajlanak majd, a döntő pedig november 2.-án este lesz megrendezve.

Mióta drift sportág az FIA hivatalos kategóriáját képviseli, komoly fejlődésbe lendült az öreg kontinensen. A versenyről, a tervekről és célokról, driftről beszélt a Drifting.hu alapítója és a Hunakamo tulajdonosa Béres Szabocs, valamint Szántó Zoltán pilóta.

Minek köszönhető, hogy a drift ennyire elismert sport lett?

Béres Szabolcs: Szerintem a többi autósport sokkal vagy egyre inkább unalmas, ezzel szemben a Drift sokkal kiszámíthatatlanabb és természetesen ez a leglátványosabb autósport szerintem az egész világon.

Te személy szerint mit tehetsz a drift elismeréséért?

Béres Szabolcs: Folytatom az elmúlt 14 évnyi munkámat és a folyamatos kommunikáció mellett az általunk rendezett vagy támogatott versenyek minőségét fejlesztem a csapatommal.

Idén drift kategóriában a Hunakamo színeiben Szántó Zoltán állhat rajthoz. Óriási lehetőség ez egy pilótának. Milyen segítséget kap az induláshoz Zoli?

Béres Szabolcs: Az MNASZ pénzügyi támogatása mellett mi a kapcsolatokért és indulási jogért voltunk felelősek. Most hogy kiderült, hogy sikeres volt a munkánk, kapcsolatainkon keresztül próbáljuk majd Zolit és a drift sportot reflektorfénybe állítani.

Mikor lesz ismert az induló drift pilóták névsora?

Béres Szabolcs: A határidő már lejárt, így várhatóan a napokban kerül ki a publikus felületekre.

Mit érdemes tudni erről a versenyről?

Béres Szabolcs: A világ minden országa lehetőséget kapott, hogy egy nemzeti válogatottat küldjön az alábbi sportágakban: GT Cup, Touring Car Cup, Drifting Cup, F4 Cup, Karting Slalom Cup and Digital Cup. Ezen belül is a drift került az esti főműsoridőbe, hiszen az esemény mindkét napján ebben az időben nézhetik majd a nézők ezt a nagyszabású produkciót.

Hatalmas megtiszteltetés ért: Te képviseled kis hazánkat a FIA Motorsport Games-en drift kategóriában. Izgulsz?

Szántó Zoltán: Igen, valóban hatalmas a megtiszteltetés! Nagyon izgulok, mert itt már nem csak magamért és a csapatomért küzdök, hanem Magyarországért is.

Az MNASZ támogatást is ad az induláshoz. Gondolom ez nagy segítség egy ilyen versenynél...

Szántó Zoltán: Óriási segítség, hiszen így a felkészülést egy nagyobb keretből gazdálkodhatjuk ki, ami szabadabb és kreatívabb munkát enged meg. Azok a fejlesztések is megvalósulnak, és olyan pótalkatrészek megvásárlása is lehetővé válik, amik lényegesen növelik a megbízhatóságát az autónak. Valamint így nem a családi költségvetésből veszem ki a “rávalót”, ami külön öröm. Köszönöm a lehetőséget az MNASZ-nek!

Mesélj egy picit az autódról, amivel rajthoz állsz majd!

Szántó Zoltán: Az autóm egy BMW E92, ami 2017 év közepe felé készült el. Azóta folyamatos az autó fejlesztése. Idén már a formula drift építési sémáihoz igazítottuk. A hűtő hátra a csomagtartóba került, onnan egy professzionális vízforgató berendezés biztosítja a megfelelő vízáramlást, amit egy kis kijelzőn tudok figyelni a hőfok és működési adatokat tekintve. A versenytank is a csomagtartóban, egy biztonsági kalodában kapott helyet.

Szintén idén teljes üvegszálas karosszériára cseréltük az eredetit. A motor egy BMW 4400 köbcentis V8 erőforrás, amit egy kompresszor segítségével igyekszünk némi többlet levegőhöz juttatni. Jelenleg 1 bar nyomáson üzemel, amit a kovácsolt belső jól visel. Több módosítás történt az eredetihez képest, hiszen a hengerfej csatornái is bővítve lettek a szabadabb áramlás miatt, valamint a szelepek nagyobb nyitásáról a hegyesebb vezérműtengelyek gondoskodnak. Mindezt a rendszert egy írható vezérlő koordinálja az optimális működés érdekében.

Az autó futóművét a formula driftben gyakran használt Wisefab segíti a legnagyobb kormányszög elérésében. Az autó érdekessége és egyben ez az, ami feltűnővé és egyedivé is teszi, hogy a saját karikatúrám került az ajtóra fő motívumként.

Milyen eredménnyel lennél elégedett?

Szántó Zoltán: Mivel maximalista vagyok, ezért a győzelemmel lennék elégedett. Minden erőmmel azon leszek, hogy sikerüljön!

Kapcsolódó írások

Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
Terítéken a hétvégi program 08.25. - 08.27.
2017. augusztus 25.
Augusztus utolsó hétvégéjén igazi dömpingre számíthatunk: a Kamion EB mezőnye a Hungaroringen versenyez, az F1 mezőnye Belgiumba, a MotoGP pedig Silverstoneba látogat.

További hírek