Lewis Hamilton sikerével zárult a legutóbbi F1-es futam, a Brit Nagydíj. A Mercedes világbajnoki címvédője a verseny első körében ütközött legnagyobb riválisával, Max Verstappennel, melynek következtében a Red Bull pilótája a gumifalnak csapódott. A vitatott eset felkorbácsolta az indulatokat a felek között, az osztrák istálló egyértelműen Hamiltont teszi felelőssé Verstappen kiesése miatt.

A Száguldó Cirkusz mezőnye hétvégén a Hungaroringre látogat, ennek apropóján összefoglaltam neked a 36. Magyar Nagydíjjal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Történelmi visszatekintés

1986-ban rendezték az első Forma-1-es Magyar Nagydíjat a Hungaroringen. A verseny Nelson Piquet és Ayrton Senna legendás párviadaláról szólt, mely Piquet győzelmével zárult. A futam azóta minden évben helyet kapott az F1 versenynaptárában. Tavalyi győzelmével Lewis Hamilton nyolcadik alkalommal diadalmaskodott Magyarországon, korábban Michael Schumacher négyszer, Ayrton Senna pedig háromszor tudott győzni a pilóták által kedvelt, technikás pályán. Augusztus első napján kiderül, sikerül-e Hamiltonnak tovább javítania saját rekordján.


A Hungaroring madártávlatból

Milyen izgalmak várhatnak ránk vasárnap?

Max Verstappennek jelen állás szerint 185 pontja van, ezzel vezet a pilóták pontversenyében. Hamilton Silverstone-ban aratott sikerével 177 egységgel áll, a két világbajnoki aspiráns küzdelme tehát rendkívül kiélezett. Verstappen tavaly a felvezető körön csapta falhoz az autóját, csak a Red Bull szerelőinek megfeszített munkájának volt köszönhető, hogy egyáltalán elrajtolhatott. A holland pilóta végül második helyen ért célba, a Hungaroringen korábban még soha nem tudott győzni, miközben Hamilton rekordernek számít a magyar pályán. A Brit Nagydíj történtek miatt biztosan lesz némi puskapor a levegőben, emiatt mindenképp izgalmas futamra van kilátás.

Silverstone-ban 50 körön át Charles Leclerc állt az élen a Ferrarival. Az olasz istálló egyre javuló formát mutat, néhány szakértő úgy véli, a Magyar Nagydíj helyszíne kedvezhet az autójuknak, így akár a monacói vagy Carlos Sainz is beleszólhat a „nagyok” dolgába.

Milyen feltételekkel lehet a helyszínen megtekinteni a Magyar Nagydíjat?

A 36. Forma-1-es Magyar Nagydíjra továbbra is lehet jegyeket kapni, ám a belépés a koronavírus-járvány miatt a védettséget igazoló karszalaggal lehetséges. Az online formában belépőt vásárló szurkolók a fóti Auchan parkolóban, valamint a budapesti Erzsébet téren lévő Akvárium Klubban vehetik át a karszalagokat. Az átvételi pontok szerdán reggel 8 óta nyitva vannak, a szervezők mindenkit arra kérnek, minél előbb gyűjtse be a feltétlenül szükséges kiegészítőt. A közösségi médiában heves vitát váltott ki, hogy miért nem létesítettek több átvételi helyet, illetve miért nincs lehetőség a pálya közvetlen közelében a karszalagok beszerzésére. Ez utóbbi különösképpen annak tükrében érdekes, hogy a helyszínen jegyet váltók a bilétájukkal együtt, a Hungaroringen kapják meg a belépésre jogosító „csuklódíszt”.

Fontos tudni, hogy mindenki csak a saját karszalagjának átvételére jogosult, az átvételi helyszíneken pedig kötelező a védettségi igazolvány, valamint a személyi igazolvány vagy az útlevél bemutatása. 18 éven aluli jegytulajdonosoknak nem kell karszalag, ám ők csak egy 18 éven felüli, megfelelő jogosultsággal rendelkező kísérővel látogathatják a rendezvényt. Külföldiek Uniós digitális Covid-igazolvánnyal, vagy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel juthatnak be. Részletes információk a Hungaroring hivatalos oldalán találhatók.

Hogyan érdemes eljutni a Hungaroringre?

Péntektől vasárnapig forgalmi korlátozásokra, és a forgalmi rend megváltozására lehet számítani a Forma-1-es Magyar Nagydíj helyszínének környékén. A versenypálya körüli és az odavezető utakon péntek reggeltől hétfő reggelig megállási tilalom lesz érvényben, a szabálytalanul parkoló járműveket a rendőrség elszállíttatja. A hatóságok a tömegközlekedés használatát javasolják, ebben a formában a gödöllői HÉV-vel kerepesi megállójától ingyenes buszok viszik az érdeklődőket a Hungaroring 3-as kapujáig. A megközelítéssel kapcsolatos részletes információkról szintén a Hungaroring honlapján találsz bővebb tájékoztatást.

Milyen díjakat kapnak a Magyar Nagydíj dobogósai?

A korábbi hagyományoknak megfelelően idén is a Herendi Porcelánmanufaktúra készítő a magyarországi Forma-1-es futam első három helyezettjének járó trófeákat. A díjakat hétfőn, a Hungaroringen tartott sajtótájékoztatón mutatták be.

„Alapos tervezési munka és sok-sok látványterv előzte meg az alkotási folyamatot – ezek alapján döntöttünk a végleges verzióról. A trófeák több, mint hat hónapig készültek, és három szín jelenik meg rajtuk: a piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt fejezi ki ebben a nehéz időszakban, és természetesen így kirajzolódnak a magyar nemzeti színek is” – mondta Dr. Simon Attila a porcelángyártó vállalat vezérigazgatója a sajtó képviselőinek.

Kezdési időpontok

A 36. Forma-1-es Magyar Nagydíj első szabadedzését pénteken 11.30-tól tartják, a második gyakorlás pedig 15 órakor kezdődik. A harmadik edzésre már szombaton, 12 órától kerül sor. Az időmérő július 31-én 15 órakor veszi kezdetét, a vasárnapi futam rajtja pedig szintén 15 órától várható. Az állami televízió Duna TV csatornája a versenyhétvége teljes programját élőben közvetíti.