Tartják a Dakaron a pozíciójukat a magyarok

Közzétéve:
2019-01-11, 11:59

A Szalay Balázs-Bunkoczi László kettős a csütörtöki napon is átküzdötte magát

Ahogy az korábban kiderült, a szerdai versenynap sem telt el problémamentesen, hiszen egy szikla megrongálta az Opel Grandland X első futóművét, melyet a szerelőcsapat csak csütörtök reggelre tudott orvosolni.

„Nagy kő esett le a szívemről, amikor meghallottam, hogy a fiúk reggel beindítják az autót, és elmennek vele egy tesztkörre. Nyilván nem olyan a Grandland X, mint újkorában, de ezt nem is lehetett elvárni ilyen rövid idő alatt. Amit lehetett, a csapat megtett, s a lényeg, hogy menetkész a kocsi...” – mondta Szalay

41. Dakar Rali Opel Grandland X oldalról

A csütörtöki napon 351 kilométert kellett megtenni a csapatoknak, mely több részből állt. A két szakasz közé egy ún. neutralizációs (50 km) részt ékeltek be, ezzel vált teljessé a versenynap. Szalayéknak most is meggyűlt a bajuk az elemekkel, hiszen a homok megint rengeteg problémát okozott az Opel csapatának.

„Kőkemény nap volt ez – már megint – jelentette ki Szalay. – Azzal kezdődött, hogy elakadtunk a mély, púder-szerű homokban, vagyis a fesh-feshben. De annyira, hogy az autó nem volt hajlandó megindulni, mindig csak annyit ment, amennyit a trepni engedett. Méterről méterre küzdöttük előre magunkat. Ezt követően a pálya szűkebb részén az egyik versenyzőtársunk elakadt éppen az út közepén, és képtelenség volt kikerülni. Választottunk egy új útvonalat, és megint kezdődhetett az ásás, de ebben a játékban már nem voltunk egyedül, akadtak partnereink, akik szintén ki akarták kerülni a veszteglő járművet.”

41. Dakar Rali Opel Grandland X elölről

Az első részt a 36. helyen zárták, a végső pontszámot viszont a második befejezése után számítják ki a szabályok szerint, így végül a 32. helyen fejeztékbe a csütörtöki napot. Ez pedig azt jelenti, hogy az összetettben tartják a 28. helyüket.

„A szakasz második részén vadul bekezdtünk, azt gondoltam, hogy itt a lehető leggyorsabban végig kell menni, nehogy ránk sötétedjen. De mégsem volt olyan gyors, mint szerettem volna, mert annyira fújta a saját poromat a szél, hogy többször meg kellett állnunk, mert nem láttam, merre kell menni. Mintha éjszaka lett volna az autóban. És ez még mindig nem lett volna baj, de amikor kiértünk a második szakasz végére, észrevettük, hogy defektünk van. Kicseréltük, de kétszáz méter múlva kiderült, hogy a bal első abroncs is lyukas, szóval azt is le kellett cserélni. Ezzel viszont az a helyzet állt elő, hogy vár ránk egy hosszú szakasz pénteken, de nincs pótkerekünk… Nagyon észnél kell lennünk…” – tette hozzá az Opel Dakar  Team pilótája, Szalay Balázs.

Ez volt ráadásul a maratoni első napja, így este kizárólag a versenyzők szerelhették az autóikat, és kizárólag azokat az alkatrészeket használhatták fel a művelet során, amit magukkal vittek a külön erre a célra kijelölt táborba.

Forrás:

Opel Dakar Team sajtóinformáció

További autós hírek

Egy autós lesodródott az útról és egy jelzőtáblának ütközött. A vezető életét vesztette, utasa megsérült – írja a police.hu Egyelőre ismeretlen…

A Puskás Aréna nyitó labdarúgó-mérkőzését 2019. november 15-én, pénteken este 19 órai kezdettel játsszák. A stadion bejáratai a Dózsa György…

A kategóriák között egyértelműen a SUV vezeti az idei eladási listát (is), csak ebből a fajtából 47480 újat állítottak forgalomba,…

Brutális baleset rázta meg Szlovéniát szerda reggel. A balesetet egy kis Opel Corsa vezetője okozta, amikor feltehetően a rosszul megválasztott…

2019 az az év, amikor másról sem lehet hallani, csak arról, hogy az autók ölik meg a bolygónkat. De komolyan!…

Kapcsolódó írások

Lancia 037 a szurkolók előtt hátulról fotózva
2018. október 16.
Az első napnak hatalmas lelkesedéssel és izgalommal vágtam neki...
Lángot lő az Audi az esti gyorson - oldalról fotózva
2018. október 16.
Van egy sztorim, ami úgy kezdődik, hogy péntek éjjel a San Marino-i várban... Érdekel?
Porsche olasz ház előtt oldalról fotózva
2018. október 28.
Szombaton délelőtt pihenő volt a résztvevőknek és a nézőknek is egyaránt, délután viszont Domagnano környékén bőgtek fel a motorok.
Nissan Silvia CSP311
2019. szeptember 01.
A Silvia vérvonala egészen 1964-ig nyúlik vissza, a korai generációkról azonban a legtöbben megfeledkeznek. A driftkirály egykoron még a raliban brillírozott!