Vajon a Mercedes a Forma-1 történetének legjobb csapata?

Közzétéve:
2019-06-07, 06:10

A Forma-1 szakértői, Will Buxton és Lawrence Barretto eltérő véleményen van a kérdés kapcsán

Társszerző: Hajdu Balázs

A Mercedes csapata az első öt futamon kettős győzelemmel zárt. A Monacói Nagydíj óta már nem kérdés, hogy végig tudják-e vinni ezt a sorozatot – a hercegségben Sebastian Vettel állhatott fel a dobogó második fokára. Will Buxton és Lawrence Barretto az alábbiakban kitárgyalja, vajon létezett-e erősebb csapat az idei Ezüst Nyilaknál.

Mercedes F1 csapat Hamiton VB címének ünneplésekor

Will Buxton: A Mercedes a valaha volt legjobb F1-es csapat

„Mindig azt mondjuk, hogy őrültség összehasonlítani különböző korok pilótáit és csapatait, hiszen a körülmények nem voltak egyformák. Ezzel együtt sem tudok még egy olyan csapatot mondani, amelyik nem csak dominált a mezőnyben, hanem képes volt folyamatosan emelni a szintet. A hibrid éra 2014-es bevezetése óta a Mercedes a versenyek 75%-án győzni tudott. Mindegyik egyéni és konstruktőri világbajnoki cím az övék lett azóta, beállítva ezzel Michael Schumacher és a Ferrari eredményét 2000 és 2004 között. Ha idén is ők nyernek – csapat szinten –, akkor beállítják a Ferrari rekordját: 6 konstruktőri VB-cím zsinórban. Ha Lewis Hamilton vagy Valtteri Bottas lesz az egyéni világbajnok, akkor egymás után hatodszor duplázhat a német istálló – ez pedig még soha senkinek nem sikerült” - mondta a szakértő.

kettős Mercedes győzelem

„A Ferrari dominanciáját kiválóan tükrözi, hogy 2002-ben már a júliusi Francia Nagydíjon bebiztosították a világbajnoki címet, ám ők csak a 66%-át tudták megnyerni a versenyeknek az ötéves sorozat alatt. A McLaren 1988 és 1991 között 59%-os, a Red Bull 2010 és 2013 között 53%-os mutatóval rendelkezett.

A történet azonban nem csak a százalékokról szól. A hibrid korszak elindítása óta a Mercedes áll az élen az erőforrás fejlesztése terén. Történelmi léptékű fejlődésnek lehetünk szemtanúi, hála annak az ösvénynek, melyet a német csapat választott. Helyenként szenvedtek az aerodinamikával, a gumikkal, rossz stratégiát választottak, és néha egy-egy motorhiba is becsúszott. Ezekből a pillanatokból erőt merítettek, kemény munkával és kreativitással a csúcsra küzdötték magukat. Minden jel arra utal, hogy nem akarnak leállni. Megállítani látszólag lehetetlen az Ezüst Nyilakat. Egyetlen cél lebeg a szemük előtt: a győzelem. A csapat természetesen emberekből áll, így a hiba lehetősége mindig benne van a pakliban” - folytatta Buxton.

Toto Wolff ünnepli a győzelmet

„A siker magabiztossá tesz, a magabiztosság pedig újabb sikereket hoz. A Mercedes megtalálta a tökéletes egyensúlyt, még abban az évben is, amikor pilótáik egymással harcoltak a világbajnoki címért. Egyelőre úgy néz ki, az idei is egy ilyen év lesz. A rivalizálást pedig simán, nyugodtan és sportszerűen intézik arrafelé.

Én azt mondom: ismerjük el, és élvezzük a Forma-1 történetének legjobb csapatának teljesítményét, amíg tehetjük, hiszen éppen történelmet írnak” - zárta gondolatait Will Buxton.

Lawrence Barretto: Egyelőre még nem mondható, hogy a Mercedes minden idők legjobbja

„Elképesztő, amit a Mercedes a V6-os hibrid éra bevezetése óta elért. Öt szezon, 10 bajnoki cím, megnyerték a versenyek 75%-át. Gyilkos statisztika, az egyszer biztos. Kétségkívül ők a sportág történetének egyik legjobb csapata – ám szerintem egyelőre nem „A legjobb”. A Ferrari 2000 és 2004 közti teljesítménye minimum egy szinten van azzal, amit most a Mercedestől látunk. Én azért értékelem többre az olaszok sikereit, mert erősebb volt a konkurencia. A Mercedest ugyan megszorongatta a Ferrari az elmúlt két szezonban, ám ők nem tudtak elég egyenletes teljesítményt nyújtani. A mögöttünk álló öt évben nem láttunk olyan utolsó futamot, ahol két különböző istálló versenyzői küzdöttek a VB-címért” - kezdte ecsetelni az F1 szakértője.

Hamilton és Bottas pezsgőzik

„Ami a Ferrarit illeti, ők 2002-ben és 2004-ben domináltak igazán. Előbbi évben Michael Schumacher már a júliusban rendezett Francia Nagydíjon ünnepelhetett, utóbbi esztendőben pedig 10-ből 9-et nyert a német pilóta, aki ezzel hetedszer lett világbajnok. 2003-ban például elég szoros volt a meccs: Schumacher csak két ponttal előzte meg Kimi Räikkönent.

A mezőny többi csapata szinte egyhelyben áll, a Mercedes viszont állandóan képes megújulni, és emelni a szintet. Ezzel viszont eltűnt az izgalom, és a verseny a Forma-1-ből. A Ferrari, a Red Bull és a többi üldöző minden erejét arra fordítja, hogy utolérje a Mercedest. Ha minden így folytatódik, akkor éveken belül ők lesznek minden idők legjobb csapata” - fűzte hozzá Barretto.

Neked mi a véleményed? Szerinted a Mercedes minden idők legjobbja?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek