A Brit Nagydíj előtt több fontos hír is napvilágot látott: eldőlt, hogy újabb öt évig biztosan marad a versenynaptárban Silverstone, néhány átigazolási pletykára is rácáfoltak, Jean Todt pedig elhintette, nyitott arra, hogy visszahozzák a futam alatti tankolás intézményét.

Brit Nagydíj - Az időmérő

Az időmérő edzésen a finn Valtteri Bottas 6 ezredmásodperccel jobb időeredményt futott mint csapattársa, a hazai közönség előtt szereplő Lewis Hamilton. A második sorba a két ifjú titán, az Osztrák Nagydíjon nagyot csatázó Leclerc és Verstappen került. Meglepően jól szerepelt a kvalifikáción Gasly, aki az ötödik helyről startolhatott, Vettel így csak a hatodik helyről várhatta a piros lámpák kialvását.

 1. Valtteri Bottas (Mercedes)
 2. Lewis Hamilton (Mercedes)
 3. Charles Leclerc (Ferrari)
 4. Max Verstappen (Red Bull)
 5. Pierre Gasly (Red Bull)
 6. Sebastian Vettel (Ferrari)
 7. Daniel Ricciardo (Renault)
 8. Lando Norris (McLaren)
 9. Alexander Albon (Toro Rosso)
 10. Nico Hülkenberg (Renault)

Brit Nagydíj - A futam

Bottas jól indult, Hamilton nem tudta megelőzni, hiába próbálkozott. Norris átugrotta Ricciardót, Vettel pedig Gasly mellett ment el, így a sorrend csak egy helyen változott.

Az első kör után Bottas haladt az élen, mögötte Hamilton, Leclerc, Verstappen, Vettel, Gasly, Norris, Ricciardo, Hülkenberg és Albon. A hátsóbb régióban a két Haas összeért egymással, melynek következtében fel is kellett később adniuk mindkettejüknek a futamot.

Norris előzi Ricciardót a Brit Nagyíj rajtja után

A negyedik körben Hamilton megelőzte Bottast, ám a finn visszatámadott és újból az élre került.

Hamilton és Bottas csatája a Brit Nagydíj első köreiben

Verstappen eközben egyre inkább megközelítette Leclercet, és előzési távolságba került, majd megérkezett rájuk Vettel és Gasly is. A 12. körben Gasly megelőzte Vettelt, ám egy körrel később jött kerékcserére, csakúgy, mint Ricciardo. 

Leclerc és Vertappen egyszerre jöttek ki a boxba, ahol a hollandot Leclerc elé engedték vissza. A szabályok szigorú értelmezése szerint nem lehet azt mondani, hogy szabályosan tették ezt az energiaitalosok, hiszen nem tudott Verstappen Leclerc elé kijönni, így lényegében egymás mellett haladt a két pilóta a szűk boxutcában. Egy keréknyivel volt előrébb Verstappen, akit beengedett maga elé Leclerc, ám a pályán hamar visszaelőzte a monaciói a hollandot.

Verstappen és Leclerc a boxban
Az FIA szabályosnak találta, ahogyan visszaengedték Verstappent Leclerc mellé

A 20. körben Giovinazzi kiesett, s mivel a kavicságyban ragadt autója, be kellett hívni a biztonsági autót. Ez kapóra jött Hamiltonnak és Vettelnek, a brit olyan jól jött ki a helyzetből, hogy Bottas elé jött vissza. A Safety Car mögött Hamilton, Bottas, Vettel, Leclerc, Gasly, Verstappen, Sainz, Norris, Albon, Hülkenberg volt a top 10 sorrendje. Leclerc kiment második kerékcseréjére, így a hatodik helyre csúszott vissza, dühöngött is a rádióban. Gasly egyértelműen feltartotta a negyedik helyen Verstappent és Leclercet, akik ismét csatázni kezdtek, ezúttal fordított sorrendben. Leclerc kivezette a pályáról Verstappent, össze is értek, de nem sérültek az autók.

Verstappen aztán elment Gasly mellett, így Hamilton, Bottas, Vettel, Verstappen, Gasly és Leclerc volt az első hat sorrendje.

A 36. kör elején a célegyenes végén Leclerc nagyon közel került Gasly-hoz, majd egy gyönyörű manőverrel körbeautózta a franciát. Persze kérdés, Verstappen ugyanilyen óvatos lett volna-e a másik Red Bullal, valószínűleg nem.

Nem kellett sokat várni az újabb akcióra, egy körrel később Verstappen simán elment a DRS segítségével Vettel mellett, ám a német nem hagyta annyiban, és gyakorlatilag megtorpedózta Verstappent. Előzésre nem volt esélye, így viszont mindketten a kavicságyban kötöttek ki. Ennek ellenére mindketten vissza tudtak jönni a pályára, Verstappen az ötödik helyről folytathatta, Vettel autója súlyosabban sérült, ő az utolsó helyre esett vissza.

Az egész sztori legviccesebb jelenete az volt, amikor Vettel magáról elterelendő a gyanút a rádión megkérdezte:

Mit csinált Verstappen?

Verstappen és Vettel ütközése a Brit Nagydíjon

A pontszerzők sorrendje az incidenst követeően Hamilton, Bottas, Leclerc, Gasly, Verstappen, Sainz, Ricciardo, Albon, Räikkönen, Hülkenberg volt.

Az FIA a 43. körben meghozta döntését, 10 másodperces büntetéssel súlytotta Vettelt, aki lévén, hogy az utolsó helyen haladt, gyakorlatilag nem kapott büntetést. Bottas kijött a végén egy új szett gumiért, megtehette, akkora volt az előnye Leclerc előtt. Ennek ellenére mégis Hamiltoné lett a leggyorsabb kör a győzelem mellett. A brit ezzel 6 sikernél jár már a Brit Nagydíjak tekintetében, megelőzve Jim Clarkot (5), Alain Prostot (5) és Nigel Mansellt (4.).

Hamilton ünnepel a Brit Nagydíj után zászlóval a kezében

A futam legjobbjának Charles Leclerc-et választották. Még egy érdekesség, a leintést követően Vettel elnézést kért Verstappentől.

Kétség kívül izgalmas futam volt, kerék a kerék elleni csatákkal és érdekes FIA döntésekkel, kár, hogy az első helyért a futam második felében már nem bontakozott ki igazi csata.

A Brit Nagydíj végeredménye:

 1. Lewis Hamilton 25 pont + 1 pont
 2. Valtteri Bottas 18 p
 3. Charles Leclerc 15 p
 4. Pierre Gasly 12 p
 5. Max Verstappen 10 p
 6. Carlos Sainz 8 p
 7. Daniel Ricciardo 6 p
 8. Kimi Räikkönen 4 p
 9. Danyiil Kvjat 2 p
 10. Nico Hülkenberg 1 p
 11. Lando Norris
 12. Alex Albon
 13. Lance Stroll
 14. George Russell
 15. Sebastian Vettel
 16. Robert Kubica
 17. Sergio Pérez
 18. Antonio Giovinazi kiesett
 19. Romain Grosjean kiesett
 20. Kevin Magnussen kiesett

A Forma-1 élmezőnyének állása:

 1. Lewis Hamilton 223 pont
 2. Valtteri Bottas 184 p
 3. Max Verstappen 136 p
 4. Sebastian Vettel 123 p
 5. Charles Leclerc 120 p
 6. Pierre Gasly 55 p

A Forma-1 konstruktőri versenyének élcsapatai:

 1. Mercedes 407 pont
 2. Ferrari 243 p
 3. Red Bull 191 p
 4. McLaren-Renault 60 p
 5. Renault 39 p
 6. Alfa Romeo 26 p