Társszerző: Hajdu Balázs

1. Michael Schumacher vs. Alexander Wurz, 1998

Monacóban ritkán láthatnak a nézők kerék-a-kerék elleni csatákat. Az 1998-as futamon Michael Schumacher és a Benetton pilótája, Alexander Wurz a második helyért csatázott. Schumacher erőszakosan támadta az osztrák pilótát. Az előzésnek azonban súlyos ára lett: Schumacher hátsó felfüggesztése megsérült, és emiatt sok időt töltött a boxutcában, majd feladni kényszerült a viadalt.

2. Kimi Räikkönen vs. Nico Hülkenberg, 2013

Kilenc körrel a verseny vége előtt, Räikkönen egy bátor manővert próbált végrehajtani Sergio Perezzel szemben, aminek az eredménye egy defekt lett. A finn pilóta kedvét ez azonban nem vette el: a hátralévő időben feljött a 16. helyről a 11. pozícióba. Räikkönen nem elégedett meg ennyivel, ugyanis az utolsó kör elején, a külső íven autózva megelőzte Nico Hülkenberget is, a jutalma pedig egy világbajnoki pont lett.

3. Sergio Perez vs Jenson Button, 2013

Sergio Perez harcos kedvében volt a 2013-as Monacói Nagydíjon. Számos előzési kísérlettel próbálkozott, ám ezek közül csak a csapattárs, Jenson Button elleni manőver sikerült. A mexikói pilóta hiába próbálkozott Fernando Alonso vagy Kimi Räikkönen ellen – utóbbi kísérlete annyira rosszul végződött, hogy Perez a falnak ütközött, majd később feladni kényszerült a versenyt.

4. Giancarlo Fisichella vs. David Coulthard és Jacques Villeneuve, 2006

Monacóban előzést végrehajtani önmagában is bravúr, Giancarlo Fisichellának 2006-ban összejött kettő is egymás után. Előbb David Coulthard, majd Jacques Villeneuve eszén járt túl – utóbbi egy szenzációs manőver eredményeként sikerült.

5. Ayrton Senna vs Niki Lauda, 1984

A videóban látható előzés az esőben egyszerre volt bátor, és komoly jelentőséggel bíró. Senna az ifjú titán, a kétszeres világbajnok McLaren pilóta ellen. A brazil pilóta abban az évben letette névjegyét a Forma-1-ben. Voltak nehezebb és keményebb előzései pályafutása során, ám ez örökké emlékezetes marad.

6. Nico Hülkenberg vs. Kevin Magnussen, 2014

A monacói Portier kanyar számos emlékezetes előzés szemtanúja lehetett. Az elmúlt évek egyik legszebb manőverét Nico Hülkenberg mutatta be Kevin Magnussen, a McLaren pilótája ellen. A futam összefoglalójából kiderül, hogyan is festett ez a TV képernyőjén!

7. Max Verstappen vs. Pastor Maldonado, 2015

Max Verstappen az első Monacói Nagydíján a falban végezte, ám előtte még megcsillogtatta versenyzői tehetségét. A holland tinédzser rendkívül otthonosan mozgott a Hercegség utcáin, ezt pedig a Pastor Maldonado ellen bemutatott előzésével is bizonyította. A futam összefoglalójából kiderül, hogy vitte véghez ezt.

8. Lewis Hamilton vs. Michael Schumacher, 2011

A hétszeres világbajnok, Michael Schumacher öt alkalommal diadalmaskodott Monacó utcáin. Visszatérését követően azonban nem sok emlékezetes pillanata akadt. Ezúttal is elszenvedője volt Lewis Hamilton briliáns manőverének.

9. Kimi Räikkönen vs. Mark Webber, 2005

A 2005-ös futam vége felé, Räikkönen egy váratlan helyen, és váratlan pillanatban járt túl Mark Webber eszén. Szenzációs előzés volt!

10. Adrian Sutil vs. Fernando Alonso, 2013

Sokan vélekednek úgy, hogy a német Sutil sikeresebb F1-es pályafutást érdemelt volna. A 2013-as versenyen bemutatott teljesítménye mindenesetre meggyőzőre sikerült.