2018. november 22. | 17:13

A Toyota 2017-ben tért vissza a bajnokságba és rögtön a második évükben megnyerték a konstruktőri versenyt

A 17 év kihagyás után visszatérő Toyota Gazoo Racing már a második évében a WRC konstuktőri táblázat élére ugrott, ugyanis az utolsó, Ausztrál fordulót a 7-es számú autóval Jari-Matti Latvala nyerte. Esapekka Lappi, a 9-es számú Yarissal eközben a negyedik helyen ért célba. Ezzel az eredménnyel megelőzték a Hyundai-t az évvégi tabellán, így a Toyota bezsebelhette a negyedik világbajnoki címét a Rali-világbajnokságban, ami 1999 után az első nagy sikerük.

A 2018-as év nem volt könnyű a Toyota Gazoo Racingnek. A 13 fordulóból álló évadban 5-öt ugyan megnyertek, ebből négyszer Ott Tanak és navigátora Martin Jarveoja végzett az élen. Ausztráliában az elsőséget pedig Jari-Matti Latvala és Miikka Anttila szerezte meg, amivel bebiztosította a konstuktőri első helyet a Toyota Gazoo Racing számára. Esapekka Lappi és navigátora Janne Ferm tovább növelte az alakulat pontjait. Összesítve a Toyota Gazoo Racing 368 pontot tudott bezsebelni a szezonban, ez jóval több, mint a Hyundai 341 egysége.

Ami a versenyzők bajnokságát illeti, Sebastien Ogier végzett az élen 219 ponttal, ezzel sorozatban a hatodik bajnoki címét ünnepelhette a francia. Thierry Neuville lett a 2018-as szezon ezüstérmese, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára az az Ott Tanak állhatott fel, aki a 8-as számú Toyotával esélyes volt a végső győzelemre, azonban az utolsó fordulóban elszenvedett bukása miatt ez szertefoszlott. Őt csapattársai, Jari-Matti Latvala, illetve Esapekka Lappi követte, vagyis a Gazoo Racinges Yarisok a bajnokság harmadik, negyedik és ötödik helyén végeztek az idei évben.

"Nagyon boldog vagyok, ez volt az eddigi legkeményebb utolsó forduló, amire emlékszem. Sajnálom, hogy Ott Tanak kiesett közel a végéhez, ez nagy csalódás volt, de örülök Jari-Matti győzelmének, és Esapekka is segített fontos pontokat szerezni, amivel sikerült megnyernünk a konstruktőri versenyt. "- mondta a korábbi WRC bajnok és a Toyota csapatvezetője, Tommi Makinen